Zobrazit plnou verzi : HW grafika pro akceleraci HDTV v Adobe Premiere
anicka.balounova
07-12-2008, 23:09
Nemáte prosím tip na přídavnou graf.kartu, která by mi akcelerovala práci s AVCHD HDTV videem v Premiéře?
Na webu Adobe jsem bohužel nenašla naprosto lautr nic !
znám jenom tohle - ale to je jen pro mpeg2 (HDV)
http://www.gio.cz/produkty/rtx100/rtx100.htm
Osobně jsem to zkoušel, náhled v RT DC na SD monitor (je tam velmi nepatrné zpoždění proti klávesnici, nejen na náhledu).
Tady máš diskuzi o CS4 a AVCHD ...
http://www.adobeforums.com/webx/.59b6d05a
např.:
> If a product tells me that it supports AVCHD, I should be able to drag and
> drop it, like any other video, and I should never even notice that it is
> AVCHD footage.
Support should not be interpreted to mean excellent performance. If you
think "supports AVCHD" implies you will never notice a difference in
performance compard to say, a Cineform codec, I predict you are going to be
very dissapointed.
Best,
Christopher
---------
stručně - podpora AVCHD nemůže být vykládána jako skvělá optimalizace (výkon při) zpracování. Pokud si myslíš, že si nikdy nevšimneš rozdílu ve zpracování (v CS4) např. proti Cineform kodeku, pak budeš brzy (velmi) rozčarován.
Na jiném místě v té diskuzi zmiňují i další důležitý fakt, že pro řádnou práci se zdrojovými záběry slouží pouze tzv. I-Frame komprese. AVCHD je čistě spotřební formát, který umožňuje zmenšit velikost zdrojových souborů, na úkor zpracování. Pisatelé tam říkají, že pokud někomu AVCHD nevyhovuje, měl by prostě používat jiný formát (ADOBE zahrnuje zlepšení výkonu až když je větší - širší - tlak uživatelů).
ZKus prostě jiný program, pokud chceš používat AVCHD a současně máš vyšší nároky na zpracování. Začal bych tím ediusem, který je známý kvalitními lossles kodeky, optimalizovanými pro nízké nároky na HW (= C2D minimum .-) ). Ale je tu jistě řada dalších produktů, podle potřeb.
AVCHD prostě není ideální formát pro zpracování.
Ano - to je bohužel pravda ! Mám C2Q, 4750 ATI, RAID 0 a . . . prd . . .
V principu se skutečně AVCHD stříhat moc nedá a komp i soft může být kdovíjak sqělý, je to houby platné, jestliže klíčové snímky jsou na každém "stopětadvacátém" rohu . . .
Ano - to je bohužel pravda ! Mám C2Q, 4750 ATI, RAID 0 a . . . prd . . .
V principu se skutečně AVCHD stříhat moc nedá a komp i soft může být kdovíjak sqělý, je to houby platné, jestliže klíčové snímky jsou na každém "stopětadvacátém" rohu . . .
Jo souhlas, to je docela názorně řečené (ta zabalenost/komprimace je prostě příliš velká, však mpeg4 AVC je perfektně optimalizovaná distribuční - nikoliv zpracovávatelská komprese).
Zkusil jsem ten přepočet pro edius (AVC2HQ), tedy AVCHD (*což je formát záznamu podobně jako HDV) do Canopus HQ kodeku (běhá i v Neo), a pak už to jede zcela plynule (a žádnou zjevnou ztrátu kvality jsem nepozoroval). Jistě je tu pro zpracování i ten Cineform (nezkoušel jsem), případně další zpracovávatelské kodeky. Pro běžného uživatele je kvalita zpracování po převodu perfektní (a na prohlížení si pak vyrobí, co chce).
Ale na cukajícím AVC se šmikat moc nedá (možná na "dvacetiosmijádru"), ale kdo by si pro střih amat. videa kupoval "elektrárnu", při dnešních účtech za elektřinu :-) ...
A jak nazves AVCHD v kamere? "zaznamova"? :D Chod uz volade s tymi idiotskymi vyrazmi, koho to zaujma? :-k
AVCHD není komprese, ale formát záznamu (podobně jako HDV). Je to standard (= norma) pro určitý způsob zaznamenávání, který zajišťuje (krom jiného) především kompaktibilitu, podobně jako jakékoliv jiné standardy (normy, třeba norma napětí v síti). Další formáty záznamu jsou například VHS, S-VHS, DB, DV, DVCAM, HDV atd. (používají různé typy uložení, u těch digitálních různé druhy kompresí). Tyto formáty záznamu jsou specifikované způsobem uložení dat (např. u kazet počtem stop, jejich rozmístěním apod), používanou kompresí apod. (HDV např. používá mpeg2 s long GOP, AVCHD používá mpeg4 AVC/H264, DV používá DCT s pevným dat. tokem atd).
Orientovat se v problematice je možné i samostudiem, Staymane, ale pro odborníky jsou tu systémy vzdělávání, odborné semináře, které (někdy i povinně .-) ) absolvují (tak, aby si nepletli v samých základech problematiky).
mpeg4 AVC je od začátku konstruován jako distribuční komprese (především s důrazem na v Evropě tehdy připravovanou distribuci HDTV). Je to asymetrická komprese (snadnější je přehrávání než zakódování), ale je vystavěna "pro budoucnost" (takže některé současné HW na ní nemusí stačit, přehrávání často řeší nové jednoúčelové čipy, viz popcorn A100 a spol). Docela hezky vysvětluje problematiku AVC (i výše řečené) tohle pdf o zpracování AVCHD (mpeg4 avc) v Ediusu. Není k tomu co dodat, stejně jako ke snaze výrobců často ušetřit víc, než je zákazníkovi milé. Přesto přepočet AVCHD (do zpracovávatelského kodeku) problémy se zpracováním často řeší, s celkově skvělým uchováním kvality, o které si dřív amatérské spotřební kamery - jejich uživatelé - mohli nechat jen zdát (HF100, HG20 a 21 atd... = velmi kvalitní obraz, i po přepočtu).
kuk na první stranu, úvodní popis do problematiky...
http://canopus.vo.llnwd.net/o2/unsecure/DL/General/documentation/AVCHDconverter_HowToGuidev200.pdf
Ještě dodám, že lidi z oboru se primárně nechodí na tahle fóra hádat, ale snaží se pomoct druhým (řekněme třeba začátečníkům, laikům) najít pokud možno jednoduché (nesložité) a efektivní (z hlediska kvality výsledku i času nad ním stráveného) řešení jejich problémů. Nikdo nemá patent na rozum a může se mýlit, ale konfrontační styl je doménou jiných přispěvatelů (většinou i s nižší úrovní orientace v dané problematice). Přepočet AVCHD do zpracovávatelského kodeku je prostě jedním takovým efektivním a kvalitním řešením (při větších nárocích a úpravách při střihu AVCHD), o tom prostě není nejmenších pochyb :-) .
@Pave1: Quote: ...zajišťuje (krom jiného) především kompaktibilitu
Koukám, že tento patvar připomínající z hodně velké dálky správný výraz kompatibilita, používáte rád a často. Potom si ovšem musí každý na tomto foru o Vaší P.T. odborné úrovni myslet své...
AVCHD není komprese, ale formát záznamu (podobně jako HDV). Je to standard (= norma) pro určitý způsob zaznamenávání, který zajišťuje (krom jiného) především kompaktibilitu, podobně jako jakékoliv jiné standardy (normy, třeba norma napětí v síti). Další formáty záznamu jsou například VHS, S-VHS, DB, DV, DVCAM, HDV atd. (používají různé typy uložení, u těch digitálních různé druhy kompresí). Tyto formáty záznamu jsou specifikované způsobem uložení dat (např. u kazet počtem stop, jejich rozmístěním apod), používanou kompresí apod. (HDV např. používá mpeg2 s long GOP, AVCHD používá mpeg4 AVC/H264, DV používá DCT s pevným dat. tokem atd).
Orientovat se v problematice je možné i samostudiem, Staymane, ale pro odborníky jsou tu systémy vzdělávání, odborné semináře, které (někdy i povinně .-) ) absolvují (tak, aby si nepletli v samých základech problematiky).
mpeg4 AVC je od začátku konstruován jako distribuční komprese (především s důrazem na v Evropě tehdy připravovanou distribuci HDTV). Je to asymetrická komprese (snadnější je přehrávání než zakódování), ale je vystavěna "pro budoucnost" (takže některé současné HW na ní nemusí stačit, přehrávání často řeší nové jednoúčelové čipy, viz popcorn A100 a spol). Docela hezky vysvětluje problematiku AVC (i výše řečené) tohle pdf o zpracování AVCHD (mpeg4 avc) v Ediusu. Není k tomu co dodat, stejně jako ke snaze výrobců často ušetřit víc, než je zákazníkovi milé. Přesto přepočet AVCHD (do zpracovávatelského kodeku) problémy se zpracováním často řeší, s celkově skvělým uchováním kvality, o které si dřív amatérské spotřební kamery - jejich uživatelé - mohli nechat jen zdát (HF100, HG20 a 21 atd... = velmi kvalitní obraz, i po přepočtu).
kuk na první stranu, úvodní popis do problematiky...
http://canopus.vo.llnwd.net/o2/unsecure/DL/General/documentation/AVCHDconverter_HowToGuidev200.pdf
Ještě dodám, že lidi z oboru se primárně nechodí na tahle fóra hádat, ale snaží se pomoct druhým (řekněme třeba začátečníkům, laikům) najít pokud možno jednoduché (nesložité) a efektivní (z hlediska kvality výsledku i času nad ním stráveného) řešení jejich problémů. Nikdo nemá patent na rozum a může se mýlit, ale konfrontační styl je doménou jiných přispěvatelů (většinou i s nižší úrovní orientace v dané problematice). Přepočet AVCHD do zpracovávatelského kodeku je prostě jedním takovým efektivním a kvalitním řešením (při větších nárocích a úpravách při střihu AVCHD), o tom prostě není nejmenších pochyb :-) .
Aj ja tiez o tebe uz nepochybujem :-)
@Pave1: Quote: ...zajišťuje (krom jiného) především kompaktibilitu
Koukám, že tento patvar připomínající z hodně velké dálky správný výraz kompatibilita, používáte rád a často. Potom si ovšem musí každý na tomto foru o Vaší P.T. odborné úrovni myslet své...
Jazyk je asi vaše doména, já čtu bohužel většinu manuálů apod věcí v angličtině, tak mám jisté deformace. Snad mi to Vážený odpustíte, hluboce se omlouvám. Přesto si dovolím tvrdit, že v diskusních fórech jsou mnohem méně "čitatelní" autoři příspěvků, stačí do diskuzí jen nahlédnout.
Toho druhýho čobolo-tobolo nechávám bez komentáře :D .
----------------------
k tématu samotnému pak přidám obrázek, k tomu canopus HQ kodeku, (z důvodů čistě účelových, aby případný návštěvník tohoto vlákna nemyslel, že se mluví o něčem jiném, než je akcelerace zpracování AVCHD .-) )
k obrázku (v příspěvku výše) přidám ještě (originál) popis, který o AVCHD říká "své" (myslím, že to není třeba překládat):
Panasonic and Sony jointly announced the creation of the AVCHD format in 2006 as a “consumer” HD recording
format for camcorders using ‘red-laser’ 8cm DVD recording media. AVCHD uses MPEG-4 AVC/H.264 compression
and encoding for video recording.
Because AVCHD encoding is more complex than MPEG-2-based compression schemes (for example HDV), it
requires considerably more processing power to decode a stream. This means that realtime playback is difficult,
even with today’s CPU processing power.
The AVCHD Converter utility is provided by Grass Valley for the purpose of converting AVCHD files to the superfast,
high quality Canopus HQ codec for realtime editing in EDIUS.
--------
AVCHD je už prostě takové, není to ale jeho chyba .-) .
To je to iste jak Cineform, akurat s tym mozes strihat v hocicom.
Dnes mi stiahol Adobe Media Encoder update asi 216MB a už mi idú naimportovať videá AVCHD (*.MTS) z Panasonicu, ktoré mi pred tým nešli a prehrávajú sa celkom slušne na mojom dvojjadrovom kompe Intel E4600 2,4GHz 4GB RAM ATI HD4850 512MB GDDR3 RAM.
vBulletin v4.1.12, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.