PDA

Zobrazit plnou verzi : CZ program na střih pro dítě + další otazníky...

RiMr
05-10-2008, 10:05
Zdravím.
Potřeboval bych poradit, tak se na vás obracím jako na zkušené videoguru :-)
Moje dcera (10 let) obrovským tempem chrlí různé animované "filmy". Animované myslím tím způsobem, že snímá klasickou metodou scénu snímek po snímku digiťákem ze stativu a pak si v režimu rychlého preview na displeji foťáku vzniklou scénu prohlíží... Už ale ty její výtvory bývají natolik zajímavé, že to chci posunout trochu dál. A proto potřebuju poradit nějaký SW na střih, jednoduchý, v češtině, ale přitom, jak bych to řekl, s obvyklým způsobem práce, kdyby někdy přecházela na nějaký složitější soft (AP), tak ať je to "kontinuální"...
Napadl mě Pinacle studio, ten vím že je v CZ verzi, co si o tom myslíte? Premiera je na ni moc složitá, a Windows Movie Maker... Nevím, nějak se mi nezdá (možná mu křivdím?)... Úplné dřevo není, s počítačem si docela rozumí.
Další dotaz mám k nějakému programu, který dokáže dcerou pořízené JPGy seskládat do nějakého avi, nebo něčeho podobného, s nastavitelnou snímkovou frekvencí, bez jakýchkoliv dalších zásahů. Jde to nějak ve Photoshopu, ale není to to pravé ořechové. Jde mi jen o seskládání snímků za sebe a jejich přeuložení do nějakého pro střih stravitelného formátu, žádná časově náročná věda. JIstě že import obrázků umožňuje i každý střihový soft, ale je to opruz. Jedná se o import stovek obrázků...
A další dotaz mám ke snímkové frekvenci klasického animovaného filmu. Nevíte někdo, kolik to je?
Díky moc!
RiMr.

Pave1
05-10-2008, 10:16
Osobně bych doporučil (spíš než toho pinnacla) třeba odlehčenou Adobe Premiere Elements (verze 6 přijde brzy na trh, je nejblíž způsobu práce profi programů typu Avid nebo FinalCut na MAC) nebo ještě lépe Edius Neo (jeho lossles kodek je velmi dobrý pro zpracování "barevně kvalitnějším" způsobem). Součástí těchto programů je i kvalitní enkodér do distribučních kompresí na prohlížení (mpeg2, DVD, wmv, flash atd)

film má snímkovou rychlost 24fps (uměle se snižuje dojem "poblikávání" rotační clonou, která každé políčko "mrkne dvakrát"), pro TV se většinou zrychluje na 25fps (záznam 50 půlsnímků - což je při neprokládaném snímání zcela bez problému, je to vlastně jedno, protože to jde bez ztráty kytičky opět jednoduše v TV složit do celého snímku).

U animací je dobré při umělém nasvícení pracovat v čase, kdy nejmíň kolísá napětí v síti (okénka pak tolik jasově nemrkají, osvětlení se totiž neustále mění).

RiMr
05-10-2008, 10:33
Děkuji moc. Premiere Elements mám kupodivu i doma, dostal jsem to k nějakému HW... Kuknu na to.
Akorát u té snímkové frekvence, měl jsem na mysli snímkovou frekvenci animovaných filmů (Tyrlová, Trnka...), tam mi přijde, že je to mnohem míň. Není divu, ručně animovat 24/25 snímků by byla docela fuška... :-))) Ale možná je to jenom můj dojem (ten nižší FPS u starých an. filmů).

RiMr
05-10-2008, 11:29
Jejda, Elements není v češtině...

Pave1
05-10-2008, 12:01
Není v češtině, ale pokud by to dcerka myslela vážněji, je dobré pracovat s kvalitními programy, které jsou v drtivé většině (v tomto oboru) v angličtině.

Ovládání je celkem intuitivní, byť napoprvé to vyžaduje jisté úsilí, stačí na základní porozumění asi 30 slovíček (import, cut, copy, paste, export, motion, effects, keyframes, timeline atd), to se dá zvládnout. Celkem nedoporučuju se omezovat na lokalizované programy, pokud dcerce trochu pomůžete, jistě to zvládne.

Mrkněte na ten Edius Neo, Canopus lossles kodek je velmi šikovná věc, je škoda ničit barvy z fotografií (z hlediska barev velmi) ztrátovou DV kompresí.

RiMr
05-10-2008, 12:11
Děkuji, kouknu na to. Vůbec to neznám, jsem zvědavý o co jde!

Pave1
05-10-2008, 13:27
Je to levná verze programu Edius5 - http://www.syntex.cz/produkt.asp?id=700
Neo - http://www.syntex.cz/produkt.asp?id=1195

Zkuste oba (APE4/6 i Edius Neo), uvidíte.

stayman
05-10-2008, 14:57
Zdravím.
Potřeboval bych poradit, tak se na vás obracím jako na zkušené videoguru :-)
Moje dcera (10 let) obrovským tempem chrlí různé animované "filmy". Animované myslím tím způsobem, že snímá klasickou metodou scénu snímek po snímku digiťákem ze stativu a pak si v režimu rychlého preview na displeji foťáku vzniklou scénu prohlíží... Už ale ty její výtvory bývají natolik zajímavé, že to chci posunout trochu dál. A proto potřebuju poradit nějaký SW na střih, jednoduchý, v češtině, ale přitom, jak bych to řekl, s obvyklým způsobem práce, kdyby někdy přecházela na nějaký složitější soft (AP), tak ať je to "kontinuální"...
Napadl mě Pinacle studio, ten vím že je v CZ verzi, co si o tom myslíte? Premiera je na ni moc složitá, a Windows Movie Maker... Nevím, nějak se mi nezdá (možná mu křivdím?)... Úplné dřevo není, s počítačem si docela rozumí.
Další dotaz mám k nějakému programu, který dokáže dcerou pořízené JPGy seskládat do nějakého avi, nebo něčeho podobného, s nastavitelnou snímkovou frekvencí, bez jakýchkoliv dalších zásahů. Jde to nějak ve Photoshopu, ale není to to pravé ořechové. Jde mi jen o seskládání snímků za sebe a jejich přeuložení do nějakého pro střih stravitelného formátu, žádná časově náročná věda. JIstě že import obrázků umožňuje i každý střihový soft, ale je to opruz. Jedná se o import stovek obrázků...
A další dotaz mám ke snímkové frekvenci klasického animovaného filmu. Nevíte někdo, kolik to je?
Díky moc!
RiMr.

Takze budes vzdy strihat iba fotografie, teda hladas editacny soft a vystup budes chciet na DVD, BD, alebo hladas animacny soft? Ak to prve, to sa rozhodni podla toho, na co by si najskor zvykla, vobec neber do uvahy tie zvasty o losless kodeku, pretoze to je skor na skodu, zbytocne prechadza video cez dalsiu kompresiu, co je skor strata a nevyhoda (aj casova), ako prinos a ak to druhe, pozri sa po trebars http://www.toonboom.com/main/

Pave1
05-10-2008, 15:27
Pro RiMr - napište mi na SZ, rád vám dám podrobnější info (znám jednu animátorku, která u nás kompletuje animace z fotografií, kvalita barev je jeden z pílířů působivosti výsledku, je řekněme důležitější než u "běžných videosnímků"; Canopus Lossles umožní je zachovat i na běžném HW/ PC).

Tady nemá cenu některé věci veřejně ventilovat .-) .

stayman
05-10-2008, 18:42
ten losless kodek je pracovny a nie nejaka vystupna kompresia, takze je bezpredmetny, aj to SZ, nechapem co tym sledujes.

BEPE
07-10-2008, 20:00
2 RiMr: Při klasické animaci na film se používaly i 3 políčka jedné fáze a tím se snížil potřebný počet animačních fází na daný záběr.

LOPOLO_2
08-10-2008, 02:30
Děkuji moc. Premiere Elements mám kupodivu i doma, dostal jsem to k nějakému HW... Kuknu na to.
Akorát u té snímkové frekvence, měl jsem na mysli snímkovou frekvenci animovaných filmů (Tyrlová, Trnka...), tam mi přijde, že je to mnohem míň. Není divu, ručně animovat 24/25 snímků by byla docela fuška... :-))) Ale možná je to jenom můj dojem (ten nižší FPS u starých an. filmů).

Jasne ze se pri rucni animaci nedela 25 snimku ... bohate staci 15 a mnohdy jeste min. Ale hlavne je to fuk, podstatny je, aby se to libilo vam ...