PDA

Zobrazit plnou verzi : Střihací software očima začínajícího.

Vladim
06-05-2008, 21:09
Vážení, po přečtení mnoha příspěvků jsem s rozhodl založit tema tak jak je v nadpisu uvedeno.

Měl bych takovou představu, že tady budou dotazy a zkušenosti těch začínajících, kterým by měli ti zkušenější nebo přímo odborníci pomáhat při jejích prvních krocích při zpracování videonahrávek. Dostupnost digitální techniky a software umožňuje mnoha lidem zachycovat pro své potěšení rychle plynoucí život a právě začínající často nejsou zběhli v ovládání této techniky.

Movie Maker
Začnu jednoduše s vlastní zkušeností. Než jsem zakoupil kameru tak jsem začal zkoušet nějaké programy pro zpracování videa. Vzal jsem vlastní CD se záznamem z analogové kamery a jako první vlaštovku vzal Windows Media Maker, který máte, nebo je možný stahnout k WinXP a vyšším. Z CD si na PC stahnul data a přejmenoval jsem VOB soubory na MPEG. A ty jsem už mohl digitalizovat programem Movie Maker a tam jsem se učil střihat, vyrobit titul a nakonec uložit na disk jako WMW soubor. Pro učení a osvojení si určitého takového postupu je to výborná věc. Ostatní programy mají podobný postup a to se později moc hodí.
To tedy pro začátek.

siSINka
07-05-2008, 06:40
Já na to šel trochu jinak.

Zároveň s digikamerou jsem si koupil Vegas Platinum (cca o 10.000 levnější než Vegas Pro) a vlítl do toho po hlavě. Předchozí zkušenosti s čímkoliv kolem videa nulové. Po řádném pročítání helpu, manuálu, Nostradamova návodu a českého i slovenského tvfreak fóra postupně pronikám hlouběji a hlouběji... a nacházím další a další "problémky", se kterýma se musím potýkat ;-)

Vladim
07-05-2008, 07:13
Pro Pavel 1.
Založil jsem toto tema, ale chci Ti sdělit, že po testaci Magixu a Adobe Prem., jsem se rozhodnul pro Adobe. Vím, že mně tuto volbu schváliš. Je to opravdu moc podobné, ale v Adobe zde budeš moci poradit a to se cení.
Ty jsi zde v příspěvcích popisoval optimální nebo ucházející sestavu PC. Tady dávám k posouzení moji sestavu jak mně ji synator postavil.
--------------------------------------------------
MSI P31 NEO-F
C2D E4600 (2,4GHz, 2MB, 800MHz)
2x 2GB DDR2 800MHz
2x 320GB SATA II WD3200AAKS
MSI NX8400GS-TD256EH (256MB, 64bit.)

Zdroj 350W s PFC - 12cm chladič. Nezáleží na zdroji, kolik má W, ale kolik žere deska s processorem a grafikou. To by musela být grafika s napájením, aby potřebovala 400W nebo více.
-----------------------------------------------------
Doufám, že je to pro pár let dobré.
To jen tak jaksi mimo tema.

starous
07-05-2008, 10:12
S tím zdrojem bych to netvrdil, spotřeba šla za poslední roky hodně nahoru. Teď už to má sice zase trochu sestupnou tendenci, ale máš tam 2 disky, dvoujádrovej procesor, 4 GB RAM. Všechno to žere docela dost, takže bych 400 W raději doporučoval. Navíc informace o zdroji jsou hodně zkreslené. Mají několik větví a každá má svoje maximální zatížení.

K těm začátkům. U nás je fanda do kamery moje máma. Postavil jsem jí počítač s 4jádrovým intelem, 2GB RAM. Video odkládá na externí SATA disk. Šlape to dobře, ale v HDV režimu už to chvilkama nestíhá.
Vybral jsem jí k tomu Pinnacle Studio, které se dokázala naučit poměrně slušně ovládat.

marek62
07-05-2008, 12:23
Vladim: ja bych zacal s tim, jaka data budes strihat. Ja treba pouzivam Sony Vegas Movie, ale to je idealni na DV video. Pokud jsem ale z tveho prvniho prispevku pochopil, ty budes strihat MPEG, pro tento pripad bych asi dal prednost Womblu, ktery je na tento format stavenej.

michpo
07-05-2008, 13:16
A co Ulead VideoStudio 11.5 Plus? Ja ho momentalne pouzivam pro strih videa z Canon HF100 a je dobry v tom, ze ma smart rendering, coz znamena, ze umi renderovat jen to kde je zmena, takze pokud chci spojit videa a zachovat jejich plnou kvalitu, tak je to moc uzitecne. Diky tomu muzu archivovat zabery v plne kvalite, vytvorit pak z toho napriklad dvd je hracka.
Celkove me plne vyhovuje, ma spoustu efektu, prechodu a jinych vymozenosti. Jednoduche ovladani.
Co na nej rikate?

dalizije
07-05-2008, 15:07
Ulead je velice zdařilí program, taky jsem na něm začínal a můžu ho směle doporučit, jak pro jeho jednoduchost tak i možnosti (filtry,přechody atd.). Nakonec i menu DVD vytvořené v Ulead vypadá velmi dobře. Navíc je za rozumnou cenu. Je do něj i čeština, ovšem lepší je učit se v anglické verzi jelikož se to může hodit později... (při přechodu na jiný soft). Každopádně je tento soft lepší než Pinacl...

Vladim
07-05-2008, 20:06
marek62:
V tematu jsem začal o Movie Makeru, ale to jen pro rozproudění diskuze. Mám kameru Canon HV20 a můj střih směřuje k HDV na 16:9 na Adobe. Ale chtěl jsem něco jiného. Nějak ukázat i na jiná řešení, než jsou na tomto webu už probírána. Jak prakticky začít, pro ty kteří o tom ví dost málo. A já se k ním počítám i když se vlastně živím cca od roku 1994 grafickým výstupem z PC. Čili mně není vektorová i bitmapová grafika pojmem neznámým. Ale tak z trochu jíného úhlu.

Pave1
07-05-2008, 22:00
Vadime, měl jsem teď trošku "pilněji", takže nebyl čas na odpovědi.

1. Výběr sw je na tobě, vždy musíš zkusit, co tobě osobně sedí. Ten tvůj poslední sw vypadal velmi slušně, jediný rozdíl proti adobe by mohl být jiný enkodér (než mainconcept), což je ale docela důležité (jak pro co nejmenší ztrátu při zpracování HDV s exportem zpět do HDV, tak pro kvalitní výrobu distribučních kopií, mpegů, wmv atd).

2. Tvá sestava je ok, zdroj je ale velmi poddimenzovaný. Pro mě osobně je kvalitní zdroj "číslo jedna" pro klidný život s počítadlem. Osobně mám 500W kvalitní zdroj, pro tvou sestavu vidím 400W jako minimum, zde se nevyplatí šetřit (výkyvy napětí poškozují HW, který je tak náchylnější k závadám; spolehlivost PC je vhodná i pro jednoduchý střih rodinného videa, dobrý zdroj s rezervou výkonu je samým základem).

3. Vegas Platinum, Adobe Premiere Elements, Studio od Pinnaclů, Neo od Ediusu (+ Ulead?) - to jsou základní sw pro střih rodinného videa (HDV). Každý má nějaké plus i minus, včetně ceny. Pokud sis vybral Adobe Elements, myslím, že litovat nebudeš (já s ní problémy žádné nemám, jen pro jednoduchý export HDV na pevný disk počítadla, tedy ne export na tape, ji musím "oblbovat" připojenou kamerou. premča si uloží m2t stream do složky s projektem, pak hodí hlášku - než ji odkliknu, soubor zkopíruju jinam a HDV "v základu" je na disku). Tohle je jediná obrzlička, export HDV na pásku je v pohodě, program funguje bez chyb, je intuitivní a snadný na naučení, přitom toho umí doecela dost.

Měj se a klidně napiš, jak ti to jde .-) .

Vladim
13-05-2008, 20:10
Tak jsme objednal Adobe 4, jetě nedošlo. Potom se vnořím do práce. V trial verzi lze udělat leccos, ale export s možností nastavení je blokován. Provedl jsem tedy pár vypálení v tom co trial dovoluje a že bych z toho byl odvázanej, tak to tedy ne. Proti promítnutí HV z pásku kamery je to dost bída. Tak uvidím až budu mít plnou verzi.

Jinak jsem zkoušel také Magix Movie deitor 14 plus a To je za cenu 90 dolarů dost dobrý. Výsledek vypálený v trial verzi byl lepší než z Adobe. Umožňuje totiž nastavit určité parametry a je to znát. Jinak to je ovládáním skoro úplně stené jako Adobe. Byl bych rád, kdyby zde někdo mapsal zda to zkusil jako program otestovat.

Pave1
13-05-2008, 20:59
Vladime, verze exportu (možnosti a kvalita) PE4 jsou zcela standardní (včetně všech běžných nastavení). Zpracování HDV je v plné kvalitě, nepozoroval jsem žádnou degradaci.

Ty programy budou ale velmi podobné, nedělal bych z toho vědu .-) . U střihových programů jde i o jisté možnosti střihu, snadnost postupů, kvalitní náhled ve full sceen atd. V tomhle širším kontextu se jednotlivé programy mírně liší (Vegas Platinum, PE4, Studio 11 plus atd). Zkoušej, uvidíš.

bugr
13-05-2008, 22:17
obdivuju lidi co dokáží stříhat v movie makeru, já to prostě nedokážu :-)

stayman
13-05-2008, 22:48
Na take prace, ako niektori "profesionali" robia, je to az prepych. Neviem, ale na ostry strih, takej urovne ako predvadzaju, staci aj start/stop v kamere.

bugr
14-05-2008, 07:16
:-D
Já osobně se snažím přejí z pinnacle na avil liquid ale nějak si nejsem schopen zvyknout i když vím, že je to objektivně lepší program.

Pave1
14-05-2008, 08:20
bugr - na Liquid jsem si (už "oficiálně" .-) ) taky nezvykl, snažil jsem se dvakrát a pak už jsem to vzdal. Je to ale běžná věc, proto je těch programů víc, každý si nějaký vybere, který mu i osobně vyhovuje .-) (najdu v něm vše co potřebuju, ale i přesto mi některé věci osobně nesedí, je to hodně i o zvyku, s čím začínáš apod.)

V MovieMakeru jsem tedy nestřihal, ale v těch třech zmíněných programech (základ, ještě je tu Neo od Ediusu, ale to je jemně dražší) se dá vybrat. Premiere (El.4 i Pro) se blíží filosofií střihu známým "profi" aplikacím (avid, FCP), Vegas má své speciality, ale zato toho hodně zvládá a dobře využívá HW, Edius má taky svá velká pro, od kvalitních kodeků pro HD až po perfektní náhled, barevné korekce atd., ale v podstatě jsou si ty programy hodně podobné.

(bugr - už sypu na web ty letadla, tak se pak mrkni, jak to dopadlo.)

bugr
14-05-2008, 08:24
no já všude čet že Liquid je profi střižna a že by měla být vynikající. Mě upřímně pinnacle vyhovuje akorát si myslím že strašně žere výkon pc a všechno trvá hrozně pomalu.
Chci jet příští týden ke kámošovi na školení, přecejen to dělá stejná firma tak bych to měl pochopit
kouknu na asi večer, v práci si stáhnu velký kulový

Pave1
14-05-2008, 17:59
To, že se někde používá Liquid, ještě neznamená, že to tam všem tak vyhovuje (znám z "první druhé" ruky .-) ).

bugr
15-05-2008, 07:36
hm tak teď jsem zmatenej.
Chtěl jsem ho začít používat a časem pořídit HW střižnu abych pořá nemusel čekat až se mi něco vyrenderuje.

Pave1
15-05-2008, 10:00
Ale to přece můžeš, když ti vyhovuje, ty sw jsou prakticky velmi podobné. A pokud nestřiháš opravdu profi záležitosti (kde potřebuješ i věci kolem správy médií, timecodů atd), tak je úplně jedno, jakou střižnu použiješ. Když ti vyhovuje např. i titulkovač, různé "finesy" (práce se zvukem, trim, další "speciality" jako masky a triky), tak je to přeci jen na tobě.

Ale nevěř vždy marketinkovým řečím, je dobré se ujistit, že ti daný program vyhovuje (já to dělám tak, že když v něm začnu dělat a sw mi vyhovuje, tak není důvod ho měnit, dokud se to nezmění :D ).

bugr
15-05-2008, 10:06
no kamarád s ním dělá, střihá tím věci v práci a je hodně spokojenej.
No pojedu k němu na školení a uvidím.
Mě vadí hlavně ta pomalost.

Pave1
15-05-2008, 10:36
Pomalost je věcí hw, dnes je to počítadlo za cca 25k .-)

Mám teď na timeline 3,5hod materiálu ze dvou kamer se 6 zvuky (jeden dvoukanál navíc), nic pomalýho tady není ;) . Když máš možnost to někde omrknout, je to ideál, není lepší cesty.

.

bugr
15-05-2008, 10:38
hm, 2 minutový videu s třema přechodama dvěma titulky to jede asi 10 minut :-(

Pave1
15-05-2008, 13:12
Myslíš výsledný přepočet do m2t (HDV pro export), to samozřejmě chvilku trvá, na C2D s 2GB RAM s rychlýma diskama je doba exportu HDV do m2t cca dvojnásobek času, na starým kompu to byl pětinásobek.

Saxel
15-05-2008, 19:38
Pro práci s HDV je velkou výhodou, když střihový software umí tzv. smart rendering, potom jsou neupravené části videa přímo kopírovány do výstupního videa, tedy velmi rychle a bez ztráty kvality. Doporučuji vyzkoušet!

bugr
15-05-2008, 19:41
Saxel: tak to je věc kterou dost postrádám, štve mě, že když mám výstup ve stejný kvalitě jako vstup že to nesmyslně přepočítává, good idea, dík.

Pave1
15-05-2008, 23:43
Saxeli, to umí Vegas např, slyšel jsem .-) .

Na druhou stranu mě nevadí, když se to přepočítá, on ten mpeg2 s gop strukturou může někdy ve střizích "kopat" (někde šmikneš gop skupinu a dáváš ji k jiný, přitom celý nový výsledný soubor by měl mít svou pravidelnou strukturu).

ale nejsem na tohle odborník, tento přepočet mi nevadí (porovnával jsem i vícenásobnou kopii a je to pořád stejný jako originál, musel bys to počítat víckrát)

stayman
16-05-2008, 00:48
No niekedy je to aj krajsie po rekompresii, no nie? :D

Pave1
16-05-2008, 01:16
Po korekcích to občas prohlídne, to jo .-) .

Saxel
16-05-2008, 06:59
Saxeli, to umí Vegas např, slyšel jsem .-) ...
Ano, Vegas umí smartrendering HDV1080i a XDCAM od verze Pro 8.0. Tuším, že to ještě umí AVid Liquid 7, Pinnacle studio 11, Ulead Video Studio 11 a možná ještě další.

Na druhou stranu mě nevadí, když se to přepočítá, on ten mpeg2 s gop strukturou může někdy ve střizích "kopat" (někde šmikneš gop skupinu a dáváš ji k jiný, přitom celý nový výsledný soubor by měl mít svou pravidelnou strukturu). ...
Nevím, co myslíš tím "kopat", ale z praxe můžu říct, že v poslední verzi Vegasu nemám se smartrenderem žádný problém - jak jsem psal - rychlý rendering se zachováním původní kvality. GOPy v místech střihu samozřejmě nemají pevnou délku, ale to ničemu nevadí.

Pave1
16-05-2008, 08:28
Mně to na starým HW v místě střihu (bez přepočtu) dělalo "drobné rozpady" (asi dva framy před střihem). Ale bylo to asi tím slabším HW, protože na novém kompu už jsem to nepotkal (v místě střihu vlastně "startoval" další HDV stream, možná to už HW bez přepočtu neutáhl).

"..GOPy v místech střihu samozřejmě nemají pevnou délku, ale to ničemu nevadí" - tak to je ono .-) .

Na tohle hrabání v mpeg2 nejsem, takže jsem nevěděl, jestli to má mít vždy těch 12 (a spol) framů v sekvenci nebo ne.
Je jinak příjemné, že tyhle "poloprofi" systémy mají celkem rychlý vývoj. To avid než se často vzbudí, to je otázka na roky (podpora 720/50p, 60p přitom měli, o smart render nemluvě). Na druhou stranu Media Composer je skvělý sw (několik mušek se najde vždy .-) ), opravdu se jim povedl, práce v něm je velmi rychlá a komfortní.

Vladim
16-05-2008, 20:30
Tak se vrátím na zem k meritu tohoto vlákna.

Začal jsem pracovat s Adobe Prem.Elem.4. Dotaz opravdu očima začínajícího.
Přímé vypalování na DVD v tomto programu je jen dvojí.
PAL_Dolby DVD a druhé PAL_Widescreen_Dolby DVD.
Předesíám, že Canon HV20 je vyroben pro HD formát 16:9 a jaksi bych rád i výstup na DVD měl HD
I ptám se mudrců, chci-li si uložit na DVD HD kvalitu, lze to jen přes volbu uložení na PC. Znamená to tedy, na PC si uložit HD kvalitu a potom vypálení udělat v jiném programu ??? Je tato poměrně drahá srandička naplněná zejména efekty a templaty takto nevybavená ??? Nebo jsem ve svém uvažování nějak vedle ???

bugr
16-05-2008, 21:06
kde je nějaký odklon od tématu tohoto vlákna, nějak nechápu?

a k tvému dotazu, nikdy nic přímo nevypaluju, vždy si nechám video vyrenderovat a prohlídnu výslednou práci, pak to teprve vypálím nějaký speciálním softem, prostě nero používám jen na vypalování, pinnacle jen na střihání videa.
Je pravda že věci v HD dělám jen jako mpegy a nechávám v pc, jsem měl za to že v současné době to na klasický dvd ani nejde vypálit. Ale ještě jsem tohle neřešil, stejně to nemám na čem přehrát.

Vladim
16-05-2008, 21:38
bugr:
Děkuji za nepřímou odpověď z které dedukuji toto: ano. nelze to přímo vypálit z programu AdobePE4, na což jsem se ptal.

Dodávám, dívat se mám na co, TV mám HD, tedy proto jsem kupoval kameru HD a proto chci z programu dostat na DVD HD. Jak jednoduchá úvaha, že? Nechtěl jsem natáčet v HD a potom to pomocí kamery promítat na TV z pásku. Nechtěl jsem tím degradovat kameru na promítačku. Jednoduchá úvaha.
Takže, rezumé - vypalovat jinak než přímo z programu AdobePE4.

Pave1
17-05-2008, 07:09
Vladime, APE4 má kvalitní enkodér (mainconcept), což je především to, co potřebuješ.

Export HDV na kazetu, do h264 (avc), wmv, a dokonce tam je i BR authoring (což je tvé HD DVD), možná jsi to přehlédl?

Jenom pro pořádek dodám, že nerad propaguju konkrétní výrobky, (adobe už vůbec ne .-) ), ale Premča elements je pro HDV velmi dobrou možností pro úpravu rodinného a spol videa (z několika podobných levných programů). Ale volba je vždy na spotřebiteli (nejsem "advokát" jednotlivých programů, jen přidávám svůj názor, dle mých zkušeností), nerad bych se dostal do této pozice .-) .

Pave1
17-05-2008, 07:22
při nastavení přepočtu do souboru (založka share - sdílej) máš ale plnohodnotné možnosti nastavení všech parametrů (vypálíš to pak nějakým vypalovacím sw typu nero, za pár korun).

Vladim
17-05-2008, 11:04
Díky Pavle.
Tohle jsem chtěl vědět, jen že tato záložka je pod Blue Ray. Je tedy potřeba potom k přehrání stolní video, které zvládá BlueRay??? Bude to umět i normální video ???

Saxel
17-05-2008, 11:14
... TV mám HD, tedy proto jsem kupoval kameru HD a proto chci z programu dostat na DVD HD. Jak jednoduchá úvaha, že? Nechtěl jsem natáčet v HD a potom to pomocí kamery promítat na TV z pásku. Nechtěl jsem tím degradovat kameru na promítačku...
HD je v praxi relativně nová technologie, a tak jako sis pořídil HDV kameru, HD televizi, budeš potřebovat i ten mezičlánek - HD přehrávač a potažmo HD média. Zdá se, že vítěz je už v této kategorii jasný - Blu-ray. Pokud tedy nechceš "kameru degradovat na promítačku", začni se zajímat o technologie blu-ray, nebo si pořiď nějaký ten multimediální box s HDD a s podporou HD.

bugr
17-05-2008, 13:32
no vždyť jsem to tu už psal že to klasicky člověk nevypálí a nepřehraje. koukám že to píšu úplně zbytečně :-(

Pave1
18-05-2008, 13:02
Díky Pavle.
Tohle jsem chtěl vědět, jen že tato záložka je pod Blue Ray. Je tedy potřeba potom k přehrání stolní video, které zvládá BlueRay??? Bude to umět i normální video ???

Ano, musíš mít jak vypalovačku (podporující BR media), tak přehrávač (BR, umí to ale i např. Sony Playstation), podobně jako dnes máš v PC např. vypalovačku DVD a přehrávač (nebo rekordér) DVD placek. Není to stejná technologie, takže nový HW je nutný.

P.S. Saxel ti radí dobře, "klasický člověk" je dost neurčitý pojem. Tím, že jsi zakoupil HD TV a HD kameru a chceš přehrávat HD "DVD" aneb Bluray disky, ses z této kategorie myslím vyčlenil .-) ("klasický člověk" má doma 4:3 crt bednu, "HD fajnšmekr" BR media ale přehraje, i když se zdá, že trend směřuje hodně i k těm HDD přehrávačům, ale je to spíš otázka ceny; jak cena klesne na úroveň dnešního DVD, jistě se BR media budou používat stejně široce jako dnes DVD média).

Vladim
18-05-2008, 14:17
Všem bych rád poděkoval. Bylo mně vše objasněno.
Pro mne z toho plyne. že investice do HD videa v sestavě CanonHV20 a AdobePE4 pro mne byla prozatím předčasná a zbytečná bez dlaších investic. Nemá někdo zájem o odkoupení ? Vše je úplně nové.

Pave1
18-05-2008, 14:35
Pro mne z toho plyne. že investice do HD videa v sestavě CanonHV20 a AdobePE4 pro mne byla prozatím předčasná a zbytečná bez dlaších investic

Ale copak, jsi rozladěn, že BR disky jsou jiné než DVD .-) ? Vždyť, když byly DVD vypalovačky novinkou, stály palírny také 10k, přehrávače ještě víc. Dnes jsou samozřejmostí, včetně stolních rekordérů :-) .

Obraz z HD kamery můžeš zpracovávat už dnes (i např v podobě SD a DVD disku), kvalita je stejně daná především kvalitou kamerové části (víc) než formátem záznamu (a HV 20 je velmi kvalitní kamera). Pěkný obraz prostě vypadá na velké obrazovce dobře. No, když už jsi nainvestoval do HD TV, bylo by dost hloupé těsně před dokončením řetězce cuknout .-) , myslím, že činíš nesprávné závěry.

(ale pokud chceš HV20 prodat, jistě ji od tebe mnoho lidí rádo koupí. Ale abys zbytečně neprohloupil).

Vladim
18-05-2008, 14:59
Neí to rozladění. Jen zjištění některých zbytečných dopadů. Hejbající se obrázky budu dělat jen jako soukromou občasnou věc. Moje ambice jsou v jiné tvůrčí práci (i když na konci kariery) než v tvorbě a prezentaci videa. Připadá mně proto trochu zbytečné mít tento přístroj a neuplatnit jeho užití. Tím neříkám, že když kamerku neprodám, že jí nebudu užívat.

Pave1
18-05-2008, 15:39
Připadá mně proto trochu zbytečné mít tento přístroj a neuplatnit jeho užití

Tohle je chybný závěr. Ty uplatníš ten přístroj, stejně jako uplatníš HD TV, kterou jsi si pořídil. To, že odložíš distribuci nahrávek na BR disku (do době jeho zlevnění), na tom nic nezmění. Kvalitní video můžeš sledovat přes počítač, HDD přehrávač, z videokamery.

Médium distribuce je vždy jen "dobovou okolností", kvalitu primárního záznamu (v intencích rodinného natáčení, HV20 není profesionální ale čistě kvalitní spotřební kamera) ale v budoucnu už zpětně nikdy nezměníš (narozdíl od distribuce, kterou si zvolíš jakou chceš).

A to je to, co ti zdá se uniká (kvalita primární nahrávky je vytvořena pro blízkou budoucnost, je dostačující a dnes ji můžeš klidně snížit na úroveň DVD). V tvém případě navíc už pro přítomnost (psal jsi, že máš HD televizor .-) ). Dobře si napřed zjisti souvislosti, abys zbytečně neházel flintu do žita třeba jen proto, že "chceš vše hned" (i HD distribuci na plackách, ta se ale prostě teprve rozjíždí).

Ahoj.

bugr
18-05-2008, 16:22
jj, přesně jak píše Pavel, já taky dělám záznamy pro budoucnoust, zatím HD videa skladuju v pc, ale už je mám, ze starších nahrávek už žádný HD videa neudělám. Prostě to většina lidí dělá pro budoucnost. A to já do tý kamery nacpal o dost víc peněz.

Vladim
18-05-2008, 20:51
Máte pravdu, milí braši. Nebudu to řešit tímto způsobem. Lze i jinak.
Kamera se nenabízí.

Teď studuju AdobePE4 a nevím jak dostat do Adobe z vnějšku muziku, abych ji mohl přiojit.

Pave1
18-05-2008, 21:10
No, ono je dobré si vše napřed dobře zjistit, abys neděla ukvapené závěry .-) .

K tomu audiu, dočteš se v helpu, oddílu import souborů (klikni vpravo na záložku edit, pak na záložku get media, tam vyber možnost importu - z adresáře v PC, z CD disku, atd)

siSINka
19-05-2008, 09:52
Vladim: ty máš aspoň HD televizi, já doma koukám (no, spíše nekoukám...) v obyváku na CRT ještě z minulého režimu a u PC mám jakousi tesláckou mini CRT za 3 tisíce ;-) Přesto jsem si pořídil HV-20 (taky pouze na homevideo) a k ní platinový (trochu očesaný) Vegas. Vůbec mi nevadí, že TEĎ nemám jak své výtvory distribuovat; od toho mám externí datový sklad (1,5TB).

Není přece problém v něm mít svoje *m2t výplody a zároveň projekty; v případě potřeby se dají kdykoliv v budoucnosti vyrenderovat do požadovaných formátů. Jako zálohu si nechávám i původní miniDV kazety.

Momentálně přehrávám vše pouze na LCD (PC) monitorech...

Vladim
19-05-2008, 15:55
Jasně, vážení přátelé. Vše jsem odvolal a už nereptám. Jen mám už málo času, abych to jednou mohl užívat třeba v BlueRay kvalitě. To byl hlavní důvod jakési rezignace ve vztahu k současnému stavu.

Pave1
19-05-2008, 17:08
Vadime neboj se, však už dnes můžeš HD video přehrávat na TV propojením z PC, z externího disku (USB, LAN), který je dnes za pár korun, nebo i jen většího USB flashdisku (4GB stojí dnes 400Kč a moderní HD TV mívají i USB nebo LAN port), atd.

Kvalitní zdroj např. v H264 s 5Mbps (1280x720) vypadá skvěle, technicky tvého diváka nijak už nelimituje. HDV (vyšší kvalita) je důležitá pro proces zpracování, distribuce může být klidně s menším dat. tokem, běžný divák už v tom významný rozdíl nepozoruje a i "HD1" rozměr (1280x720) vypadá na velké TV velmi dobře.

Ty BR disky jsou možná stejně už jen "slepou uličkou", kapacity malých paměťových karet se stále zvyšují, dnes mají už 32GB což na běžný HD film jistě stačí. Za 2 - 3 roky tak možná BR disky skončí, aniž by třeba vůbec pořádně nastoupily.

Na krátký amatérský film (10 - 15min) pak stačí i ten 4GB flashdisk za 400 kaček. Jde jen o to, jakou máš TV a jaká má přípojná místa.

Vladim
20-05-2008, 07:25
Mám téměř novou LG, předpokládám, že flash potřebuje USB vstup. Tak ten ta TV nemá. Má 2x HDMI, 2x scart, TV antena. S-video, kompizitní video, externí L R repro, Av In 3. A to je snad všechno.
Asi by se to dalo řešit novým přehrávačem LG dvd/hdd rh 387, který má USB plus a propojit to do TV přes HDMI. Co ty na to říkáš ?

Pave1
20-05-2008, 18:24
Tak na TV placky zrovna expert nejsem .-) , ale HDMI nebo S-Video můžeš propojit z PC (grafická karta může mít HDMI nebo S-VIDEO konektor), to je jistě jedna možnost (investice do grafické karty s akcelerací HD videa a HDMI konektorem obnáší asi 4k).

U těch rekordérů je problém, že mají většinou analogové tunery - po vypnutí analogu (dva roky max) tak nepůjde využít časovač (nebo jen přes "setobox" aneb externí digi tuner, ale dojde tam k přepočtu, což znamená degradaci). Koupil bych tak být tebou raději rekordér, který už má digi tuner (DVB-T v mpeg2 na jeho životnost postačí, pro příštích 5 - 8let).
JInak ta konfigurace přípojných míst není špatná, jen bych v obchodě ověřil, že z USB vstupu umí přehrávat video rovnou do HDMI. Určitě by se hodila podpora pro externí LAN disk (LAN konektor), mrkni na ten "A100" popcorn (je to jen přehrávač, ale akceleruje H264 aneb AVC, můžeš tak své video z HDV přepočítat do distribuční komprese např. s 5 - 8Mbps v H264 a výsledek bude velmi dobrý. Tyhle přehrávače nemají tuner, ale zato mají LAN konektor, dají se připojit k tuneru v PC nebo v STB.

Určitě tohle dobře promysli, levný rekordér s analog tunerem bych ale nekoupil (stojí 6k, ta A100 s diskem 8k a tuner si můžeš přikoupit externí podle potřeby, tj. i ho levně v budoucnu vyměnit např. za novější, což se může hodit ;) ).

Vladim
20-05-2008, 19:32
Pavle, jsem rád, že píšeš. To řešení není nyní na pořadu. K tomu vybavení tunerem, mám settopbox a chytám jen satelit. Obraz je velmi kvalitní bez nějakých šumů nebo kostiček, stíhá to všechny rychlé cuky úplně plynule. Žádnou pozemní antenu už rok nemám a ani nebudu mít. To by potom bylo jiné řešení ?
(Protože jdu přes settobox, proto jsem volil rekorder bez tuneru.)

Pave1
20-05-2008, 20:22
Tak pak je to v pohodě (jsi dál, než jsem si myslel, tedy v tom DVB-S .-) ).

Ale ověřil bych si, jak vypadá nahrávka na tom rekordéru (většina signál převzorkovává, přepočítává). chce to stáhnout manuál a podívat se, jaká je technická specifikace záznamu (především záznamový režim pevného disku, použitý typ komprese, dat. tok).

Z hlediska připojení té kamery je to pak ok, ale zbytečně budeš šoupat kameru, lepší by byl přehrávač, který lze připojit přímo k PC (tedy po LAN síti), abys tam hotové video mohl jednoduše překopírovat. To je například ta A100 (navíc je to přenosné, takže to můžeš vzít sebou na návštěvu .-) ). JInak to musíš na ten disk cpát z kamery (pokud nemáš v PC HDMI out).

P.S. A ta A100 podporuje na HW úrovni H264 a různé další druhy kompresí (od HDV aneb mpeg2 až po wmv), to ten pevný disk v přehrávači rozhodně nebude umět, tam to bude vše v SD rozlišení, na to si dej pozor. Asi bych šel cestou těch mediálních center, co podporují i HD.

Vladim
20-05-2008, 21:40
Ano, už jsme si prostudoval PopcornHour A-100. Je to opravdu bomba. Jen jsem nepochopil jak to je s tím vkládáním disku. Tady má synstvo několik HD disků i se šuplíkem tady jeden mám. To znamená že to je podobné připojení jako přenosný disk ? Ten jsem z PC normálně vytahnul a po zastrčení se zase natlačil do konektorů. (Jenže u tohoto nového PC už šuplík nemám. ) Je to u toho A-100 něco podobného ? Znamená to, že by se do toho dal implementovat nějaký 160 Giga disk a na něj i nahrávat z TV ? Ale to není můj případ. Nahrávat z TV - npotřebuju. Ty asi budeš vědět, jestli tam jde z USB výstup přímo na TV.

Jinak mám doma DVD přehrávač, který umí MPEG-4. Ale jak to dostat do TV je tam jen scart, nebo S-video a pak cinche.
Jak to čtu, tak je to krabička, kterou bych mohl přenést od TV k PC (mám to v domě od sebe daleko na síťové propojení), ale kdo ví, třeba to uděláme. Až sem přijde synátor tak jakožto správce sítě u velké firmy mně vnese jasno.
Ještě se vrátím také k tomu LG recorderu a podívám se na novější typy jaké mají zpracování, vztupy a výstupy. No, zatím budu jen hloubat nad věcí vědeckou. Tedy o hardware a budu pracovat na střižně.

Jo, ještě jeden dotaz na Premču a to zvuk. Když nechci nahraný zvuk, tak to dělám stažením táhla audio až dolů a přidanou muziku pak reguluji. Nejde tu audio stopu úplně smáznout?

Pave1
21-05-2008, 00:34
1. A100 má HW akceleraci (novým čipem), dej pozor, není mpeg4 jako "mpeg4 avc" aneb H264 (řekni synátorovi, ať se na to mrkne).
2. Přípojná místa A100 pohledej na netu, je jich dost (vše potřebné tam je).

3. To audio můžeš "oddělit", jen napřed pravým tlačítkem na timeline na něj klikni a vyber z menu "unlink" (tím zrušíš vazbu mezi videem a audiem a můžeš s nimi pracovat jako se samostatnými klipy, pak ho ZNOVU označ - už se označí bez videa - a smaž pomocí delete). Případně už rovnou střihni do timeline pouze video (do vrchní videostopy, která nemá audio).

bugr
21-05-2008, 12:42
no já si v rámci téhle diskuze uvědomil že jediný způsob jak dostat do LCD HD signál je z mé kamery tím kabelem jak má na konci modrý,zelený a červený konektor, ani nevím jak se to jmenuje.
Asi začnu shánět nějaký externí HDD s příslušnými výstupy, stejně potřebuju někam zálohovat.

Pave1
21-05-2008, 15:57
komponentní výstup (kvalitnější, info o barvách je oddělené po složkách), ten žlutý cinch je pak kompozit (jedním spojením jde jak info o jasu, tak o barvě)

bugr
21-05-2008, 17:11
jaký žlutý? já nepsal nic o žlutý, já vím k čemu jsou klasický cinche ;)

Pave1
21-05-2008, 19:07
To je bugře pro úplnost, neber si to osobně

(však víme, že ty víš, že žlutý je kompozit, ale je dobré ta dvě slova dát vždy k sobě, aby sis je třeba nespletl, jsou si "podobná" ;) )

komponentní vs. kompozitní signál ...

bugr
22-05-2008, 10:49
aha, komponentní a kompozitní, mě se ta slova spojila :-)

Pave1
22-05-2008, 12:55
To se stává, já vím.

;) .

pavlusa69
24-05-2008, 14:26
Všechny zdravím, jsem totální začátečník ale nějaké zkušenoszi mám. Potřeboval bych od vás poradit ohledně střihu videa a nastavení PC. Prolouskával jsem se všemi možnými fórama ale jsem už v koncích se silama, a tahla diskuze očima začínajícího by mi snad mohla poradit. Tak začnu od začátku: začínal jsem muvie makerem, pak vegasem 7, pak videostudio 11, a na konec jsem u pinacle. Muj problém spočívá v tom , že jsem po tom všem zkončil u muvie makeru neboť mi nejvíce vyhovuje (je prostě jednoduchej :) ) ale při importu obsáhlejších dat mi kolabuje :( a absolutně nevím co s tím. Vše se jeví že to je v pořádku dokud to neimportuji na časovou osu. Jakmile to udělám tak to kompletně spadne. Skoušel jsem i přeinstal atd. ale nic. Mužete mi poradit PLS.. a ještě taková otázečka: který z prográmku na stříh by uměl obraz v oraze??? Někdo mi tvrdil že vegas ale tam jsem to nedohledal. Předem díky a omlouvám se za ten román :)

BEPE
24-05-2008, 16:59
2 pavlusa69: No z toho co jsi jmenoval bych se vrátil k tomu Vegasu, Movie Maker totiž není moc perspektivní program ani pro začátečníky, zvláště když máš asi větší ambice než v současnosti si myslíš, viz obraz v obraze

michal_h
24-05-2008, 18:45
Všechny zdravím, jsem totální začátečník ale nějaké zkušenoszi mám. Potřeboval bych od vás poradit ohledně střihu videa a nastavení PC. Prolouskával jsem se všemi možnými fórama ale jsem už v koncích se silama, a tahla diskuze očima začínajícího by mi snad mohla poradit. Tak začnu od začátku: začínal jsem muvie makerem, pak vegasem 7, pak videostudio 11, a na konec jsem u pinacle. Muj problém spočívá v tom , že jsem po tom všem zkončil u muvie makeru neboť mi nejvíce vyhovuje (je prostě jednoduchej :) ) ale při importu obsáhlejších dat mi kolabuje :( a absolutně nevím co s tím. Vše se jeví že to je v pořádku dokud to neimportuji na časovou osu. Jakmile to udělám tak to kompletně spadne. Skoušel jsem i přeinstal atd. ale nic. Mužete mi poradit PLS.. a ještě taková otázečka: který z prográmku na stříh by uměl obraz v oraze??? Někdo mi tvrdil že vegas ale tam jsem to nedohledal. Předem díky a omlouvám se za ten román :)
videostudio je v pohodě, pinnacle také - pip umí oba, ještě můžeš zkusit premiere elements nebo powerdirector

ten movie maker je špatný program

IVO
24-05-2008, 19:33
Po experimentovaní doporučujem pre strihanie a následné slúčenie súborov mpg program TMPGEncPlus 2.5
voliť MPEG nástroje.
Program je v cz a ovládanie jednoduché

Vladim
25-05-2008, 07:55
Jsem v troubě. Nedokážu stahnout z HV20 do Adobe premiere elements4.0 natočený klip. Zapojení přes firewire, ale jakoby kamera nebyla zachycená. Program WinMovieMaker aspoň řekne, že nebylo připojeno žádné zařízení, ale Adobe se tváří jako mrtvola. Jen se mně povede červeným puntíkem pustit video na kameře, ale adobe ve svých oknech neukazuje nic. Nastavení kamery mám podle manuálu pro přehrávání. Tak, kdo něco poradíte, budu rád.

bugr
25-05-2008, 10:33
Jsem v troubě. Nedokážu stahnout z HV20 do Adobe premiere elements4.0 natočený klip. Zapojení přes firewire, ale jakoby kamera nebyla zachycená. Program WinMovieMaker aspoň řekne, že nebylo připojeno žádné zařízení, ale Adobe se tváří jako mrtvola. Jen se mně povede červeným puntíkem pustit video na kameře, ale adobe ve svých oknech neukazuje nic. Nastavení kamery mám podle manuálu pro přehrávání. Tak, kdo něco poradíte, budu rád.

Zkus HDV split, já jsem s ním začínal s XH-A1
funguje skvěle, rozhodí to podle střihu na jednotlivý soubory, jen to pitomej pinnacle nenačte tak už ho nepoužívím
http://strony.aster.pl/paviko/

bugr
25-05-2008, 10:37
Všechny zdravím, jsem totální začátečník ale nějaké zkušenoszi mám. Potřeboval bych od vás poradit ohledně střihu videa a nastavení PC. Prolouskával jsem se všemi možnými fórama ale jsem už v koncích se silama, a tahla diskuze očima začínajícího by mi snad mohla poradit. Tak začnu od začátku: .......................

si začátečník a začínáš obrazem v obraze? tak to je dobrý :-))

Movie maker je pro totální sebevrahy nebo závisláky na woknech, zkus cokoliv jiného, mě připadá pro začátečníka pinnacle jako nejjednodušší.
Ten tmpegencoder je imho dobrej jen na střih něčeho třeba staženýho z televize. Na střih videa z kamery mi nepřijde jako dobrý nástroj. A to si nejsem jistý jestli umí avi, podle mě stříhá jen mpegy, ale už jsem s ním nějakou dobu nedělal tak nevím ;)

Vladim
25-05-2008, 17:30
K mému vlastnímu "o stažení do Adobe prem elem4".
Systemem pokus-omyl jsem bádal až dobádal. Proč jsem to nestahnul v jiném softw.?????? No, protože jsem za Adobe zaplatil hříšný peníz tak přece musí sloužit i kdyby nechtěl. Je to všechno o správném nastavení. Když jsem to natočil v HDV, musím si nastavit také stažení HDV. A to jsem měl před tím špatně - jako DV. Stahlo se to jako .mpeg. Snad to je dobře pro editaci. Dělal jsem zatím s .avi, ale to bylo stažené z analogové kamery přes HV20.

Jinak za návod k původnímu dotazu co s tím (vlastně přišel jen jeden) děkuji.

pavlusa69
25-05-2008, 19:13
Diky za rady ohledně jakého softu se mám chytit kvůli tomu pip (obraz v obraze). Co se týče toho muvie makeru tak jsem s ním spokojen jen ohledně střihu. Mám nahrávky a ty potřebuji jen rozstřihnout a v něm mi to přijde nejjednoduší. Co se týče importu z vhs kazet (stará kamera :( ) tak to je dobrej ten pinacle. Abych to uvedl na pravou míru tak mám TV kartu a k ní byl soft Pinacle studio quick star 10 a nemám k tomu ty prémiové balíčky (je to vše v AJ a docela drahé) :( takže pip asi nebude neboť v těch základních funkcích jsem to nenašel, a návod k obsluze jsem nenalezl. Tedy nalezl na diskuzním fóru ale..... stránka error :( . Jo a opravdu jsem začátečník ale mám nějaké ty představy jak by mělo video vypadat. Moc díky za rady a trpělivost :)

Pave1
25-05-2008, 20:16
Systemem pokus-omyl jsem bádal až dobádal. Je to všechno o správném nastavení. Když jsem to natočil v HDV, musím si nastavit také stažení HDV. A to jsem měl před tím špatně - jako DV. Stahlo se to jako .mpeg. Snad to je dobře pro editaci

Ahoj Vadime, vidím že sbíráš první zkušenosti .-) .

Správně nastavit projekt je základ, který jsi odhalil. Stažený soubor je v premče označený mpeg a je to vpořádku (je to HDV).

Při exportu zpět na pásku má premiere elements 4 předvolbu pro HDV, při exportu na PC ale ne (dá se to obejít, už jsem ti to psal - exportuješ jako na pásku, premča uloží dočasný soubor do adresáře s projektem, po skončení neodklikneš OK, ale předtím ho nejdřív zkopíruješ jinam a přejmenuješ koncovku na .m2t, je to HDV .-) ). Jediná nevýhoda tohoto postupu je nutnost připojeného zařízení při zač. exportu do FireWire (já tam dávám Canopus ADVC a stačí to).

Samozřejmě je možné nastavit parametry manuálně (exportních možností "pro PC" má premiere elements hodně), ale preset HDV v nich bohužel chybí - je to jediná věc, kterou bych tomu "až hříšně levnému sw" vytknul :D .

Vladim
26-05-2008, 06:31
Zdravím Pavle1.
Je to o sbíraní zkušeností. To je fakt. Byl jsem v sobotu natáčet na letišti v Milovicích, kde jel Pavel Sprint Rally. A tam jsem švenkoval po autech za jizdy. Při prohlížení z pásku přímo na TV se mi zdálo, že auto je dobré, ale statické pozadí se posouvá mírně cukavě. Teď čím to je. Je to nestíhání televize nebo nestíhání záznamu na pásce. Asi se to dá dost těžko takhle říci.

Jiank jsem ještě sehnal plný Magix Movie edit Pro 12. A také do toho stahnul ta auta. Je to opravdu moc podobné s Adobe PremE4. Ale řekl bych lépe udělané pro amatery. Parametry se zde lépe nabízejí, jsou lépe vizuálně zpracované. No, nebudu to popisovat, jen pokud by někdo chtěl. Pro Adobe se dá sehnat čeština za 120 k, do Magixu jsem zatím nenašel. (Je jen pro Magix Photo..)

michal_h
26-05-2008, 10:01
Byl jsem v sobotu natáčet na letišti v Milovicích, kde jel Pavel Sprint Rally. A tam jsem švenkoval po autech za jizdy. Při prohlížení z pásku přímo na TV se mi zdálo, že auto je dobré, ale statické pozadí se posouvá mírně cukavě. Teď čím to je. Je to nestíhání televize nebo nestíhání záznamu na pásce. Asi se to dá dost těžko takhle říci
tak to buď rád že se ti cuká jen pozadí...mimochodem, točils to v 25p nebo 60i?

Pave1
26-05-2008, 15:50
Asi nejpravděpodobnější je např. zapnutý stabilizátor (může to dělat, vyzkoušej si to někde na něčem nedůležitém se zap. i vyp stabilizátorem), pak je také otázka času závěrky (kratší časy 1/100 nebo 1/250 sice dávají v pohybu ostřejší obraz, ale v rychlém pohybu už nemusí být výsledek "pocitově" zcela plynulý; delší čas 1/50 to sice "víc mázne", ale zase je to plynulejší...)

Tyhle věci je třeba si vyzkoušet, někdy je drobný "cukanec" (od stabilizátoru) přijatelnější, než neustále rozklepané video.

Vladim
27-05-2008, 06:58
Ahoj Vadime, vidím že sbíráš první zkušenosti .-) .

.... exportuješ jako na pásku, premča uloží dočasný soubor do adresáře s projektem, po skončení neodklikneš OK, ale předtím ho nejdřív zkopíruješ jinam a přejmenuješ koncovku na .m2t, je to HDV .-) ). Jediná nevýhoda tohoto postupu je nutnost připojeného zařízení při zač. exportu do FireWire (já tam dávám Canopus ADVC a stačí to).

Tady nevím o čem to je.
1.Jaký je účel celé operace, (že to bude uložené jako hotový klip na PC?)
2.kam se to exportuje do FireWire
3.Canopus ADVC je zařízení? a kam ho dáváš?

Dotaz ode mne na Prem4. Něco jsem udělal špatně v nastavení. Když si pustím v editačním okně klip tak to je hrůza v zobrazení, jakoby vodorovné vlnění obrazu. (Když jsem dříve nahrál ten Ještěd, tak obraz nádhera bez jakýchkoliv ruchů.) Poraď jak nastavit stažení z kamery.

voborilo
27-05-2008, 11:54
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na pár věcí ohledně problematiky přidávání dabingu do filmu. Jsem začátečník a zkuším to v Pinnacle 10.5. Celkem jsem to pochopil, jenže mám problém s výstupem. Když vyrenderuji "napasovaný" dabing, tak při spojení s obrazem v IFO-Editu se obraz na některých místech "cuká". Nedělá někdo také dabingy, abych mohl konzultovat? Děkuji za pomoc. - Voborilo

Pave1
27-05-2008, 18:02
Tady nevím o čem to je.
1.Jaký je účel celé operace, (že to bude uložené jako hotový klip na PC?)
2.kam se to exportuje do FireWire
3.Canopus ADVC je zařízení? a kam ho dáváš?

Dotaz ode mne na Prem4. Něco jsem udělal špatně v nastavení. Když si pustím v editačním okně klip tak to je hrůza v zobrazení, jakoby vodorovné vlnění obrazu. (Když jsem dříve nahrál ten Ještěd, tak obraz nádhera bez jakýchkoliv ruchů.) Poraď jak nastavit stažení z kamery.

ad 1) ano, účelem je dostat "HDV" (mpeg2 v HD specifikaci, vyhovující HDV) na disk, jako originál (je možné ho později snadno exportovat na pásku, dělat z něj distribuční soubory atd.). Není to nutná věc, ale může se to hodit.

ad 2) po FW exportuješ "z pásku nebo na pásek" - tedy z kamery nebo do kamery (hotový sestřih např.)

ad 3) ADVC je externí Analog/Digital(A/D) obousměrný převodník (podobný, jaký máš v kameře). Lze ho použít např. i pro odkuk na TV, tedy při střihu v SD rozlišení (HDV sw přes něj náhledově většinou neprotalčí).

------------

Nastavení projektu (HDV 1440x1080/50i) zkontroluješ snadno (viz 3. obrázek). Pak můžeš nastavit i kvalitu odkuku (viz manuál, hledej něco jako display setting nebo preview setting), zkus kliknout pravým tlačítkem do okna s náhledem a vyber "fit to screen" (nebo 100pct např.). Špatně nastavený náhled může působit tebou uvedené vady, zkus vyexportovat kousek videa zpět na pásku v kameře, výsledek zkontroluj na TV.
Pokud je stejně kvalitní jako původní HDV, je problém jen v odkuku (nastavení sw nebo vyjímečně grafické karty).

Poslední možností je, že jsi na video vložené v timeline (časové ose) aplikoval nějaký efekt a nevyrenderoval jsi ho (tady záleží na druhu efektu, u některých je render pro kvalitní náhled nutný).

Vladim
16-06-2008, 20:21
Dotaz ohledně AdobePremElem.4
Pokoušel jsem se dostat na svůj web přímo z APE4 video. Jsou zde však jen šablony pro NTSC, viz obrázek

Spojení dopadlo dobře, komprimace také, ale na www byl jen malý zlomek kb.
Je možné nějak upravit šablonu? Poradíte jak to má správně fungovat?

Vladim
20-06-2008, 17:35
Tak ještě jednou. V pondělí jsem se ptal, zda někdo může nějak pomoci ohledně exportu na web, viz písmo ned tímto. Nikdo neví? Nebo ví a nepoví?

Pave1
20-06-2008, 19:59
Ahoj Vadime, šablony jsou jen ulehčením.

Rozklikni záložku advanced (kuk do helpu) a nastav si základní parametry (PAL, rozměry, dat. tok, CBR vs VBR) dle svého. To samé najdeš u záložky audio (tamtéž), navštiv i třetí záložku (z hlavy název nevím .-) ).

Osobně používám předvolby pouze pro "PC" (ulož do PC) kde máš nejširší výběr (kontajner avi, QT; wmv atd), v nich si zvolíš kompresi jakou chceš. Propátrej pak tuhle záložku, použij předvolbu pro wmv např. a parametry uprav dle svého pomocí advanced. Ahoj.