PDA

Zobrazit plnou verzi : Oddělění TV od PC na jedné zásuvce

Xanad
28-09-2004, 09:18
Zdravím Vás zde všechny, mám takový nepatrný problém, který se zde možná už i řešil.
Takže bydlím v paneláku, v garsonce, takže mám PC a TV připojené do jedné zásuvky, samo o sobě to funguje úplně bez problémů, jak TV , tak monitor, tak PC, až do okamihu (teď to začne), kdy někdo něco v paneláku zapne.
V tu chvíli začne lítat obraz na TV( v lepším případě 2 pohybující se bílé pruhy) a jde mi brum do repráků u kompu :(( , když odpojím anténu tak to přestane, aspoň brum, na televizi nic nevidím bo je bez signálu. A obráceně, když se chci koukat na TV tak musím počítač i monitor odpojit od sítě a v tu ránu mám krystalicky čistý obraz . :OO
Jo a taky mi s tím někdo ruší monitor, tam ani vytažení antény nepomůže.
A to vše do doby než někdo cosi vypne

Měl jsem tady dvakrát antéňáky, tak mi doporučili dvakrát stíněný kabel a sehnat nějaký oddělovač?? mezi PC a TV. Stíněny kabel tedy dvakrát mám, ale to nepohlo. :-?

:-((( :-(( :-((( :-((

Takže mi to mozek nebere, a móóóóóóc Vás všechny tady ve spolek prosím o radu.

Pitomec
28-09-2004, 09:47
To už jsem někde četl...

Xanad
28-09-2004, 10:53
To už jsem někde četl...

No a co na to říkáš

mirekv
28-09-2004, 11:14
Xanad: a ten "nějaký oddělovač" máš?

Pitomec
28-09-2004, 11:23
To už jsem někde četl...

No a co na to říkáš
Odpověď už máš dávno na grafice, kams to napsal taky.

Xanad
28-09-2004, 12:21
Xanad: a ten "nějaký oddělovač" máš?

No nemám, našel jsem ho někde na německých stránkách

http://www.schwaiger.de/html/D_Produkte/produktseiten/art000264.html

ale nevím, kde ho sehnat tady. :-?

A taky Pitomec mi poslal, nějaký odkaz.

Pitomec
28-09-2004, 12:59
Já nevím co sháníš - vždyť jsem ti dal jasnej odkaz http://www.tonercable.com/Toner%20Website/CatalogPages/SECTION%2016/TCE-XTI.pdf. A pokud sháníš prodejce, tak to můžeš za tři kila koupit třeba tady: http://www.omko.cz/?uid=183748a4d9e277dc&lg=cz&idm=katalog&sub=&subidm=PRI&subidm2=GAL

Xanad
28-09-2004, 13:58
Heuréka díky mnohokrát, to bude asi ono. Já jen nevěděl kde to hledat.
:BB:

danop
06-10-2004, 14:00
2Xanad: Mam ten isty problem ako si popisal ty.
Chcem sa ta spytat, ci ti dany antenny galvanicky oddelovac pomohol,
alebo si nasiel ine riesenie.
Dik za odpoved... :-I

Ivo Mašek
06-10-2004, 18:32
No, tedy, já bych i oddělil transformátorem síť 230 V. Tam to vypadá na solidní brajgl. A co nejdříve zavolat revizáky od ČEZ. ....a vím, o čem mluvím.

Xanad
06-10-2004, 19:24
No, já získával informace na grafice.cz. Takže moje první nouzové rozhodnutí bylo oddělit zemák u zástrčky PC, vzhledemk tomu, že mám zásuvky tažené 2 žilami, tak mám zemnění děláno přes nulák a nemělo by to vadit.
( No jde o to jestli ten elektrikář co mě o tom ujišťoval nemá papíry na hlavu )
No měl jsem pokoj, ale jinak mě to nedalo spát a na zemnění kabelu antény jsem přišmodrchal kondík, v podstatě rozdělíš na kabelu země a spojíš je kondíkem asi 100n, prostě vysokofrekvenčním.
No včera jsem kompíku přidělal země, no a je to v poho, akorát místo 2 podelnejch hnusnej vošklivejch bílejch pruhů na všech programech a to ještě při vypnutým PC mi teď už jen při zapnutým PC běhá hafo tenkejch pruhů a jenom na ČT 1 a jsou už příčný, takto vypadá, že tam prší-už se těším až budou dávat něco ze sahary.
No a tady jsem skončil, další cesta bude asi oodělovací transormátor, a nebo galvanický oddělovač, každopádně kondík tam nechám páč mi někdo po anténě posílá nějaký rozdíl napětí, či proudů, a já mám svoje přístroje rád. :BB:

Miuvek
07-10-2004, 07:47
No, já získával informace na grafice.cz. Takže moje první nouzové rozhodnutí bylo oddělit zemák u zástrčky PC, vzhledemk tomu, že mám zásuvky tažené 2 žilami, tak mám zemnění děláno přes nulák a nemělo by to vadit.
( No jde o to jestli ten elektrikář co mě o tom ujišťoval nemá papíry na hlavu )
No měl jsem pokoj, ale jinak mě to nedalo spát a na zemnění kabelu antény jsem přišmodrchal kondík, v podstatě rozdělíš na kabelu země a spojíš je kondíkem asi 100n, prostě vysokofrekvenčním.
No včera jsem kompíku přidělal země, no a je to v poho, akorát místo 2 podelnejch hnusnej vošklivejch bílejch pruhů na všech programech a to ještě při vypnutým PC mi teď už jen při zapnutým PC běhá hafo tenkejch pruhů a jenom na ČT 1 a jsou už příčný, takto vypadá, že tam prší-už se těším až budou dávat něco ze sahary.
No a tady jsem skončil, další cesta bude asi oodělovací transormátor, a nebo galvanický oddělovač, každopádně kondík tam nechám páč mi někdo po anténě posílá nějaký rozdíl napětí, či proudů, a já mám svoje přístroje rád. :BB:

No, takhle po ránu se mi nechce přemýšlet, co tím chtěl básník říci, ale ty machinace se zeměmi mi nějak smrdí. Matně si pamatuju, jak tady chtěl někdo odpojovat ochranný vodič ve zdroji PC :(( :-k .....

mirekv
07-10-2004, 07:54

No, takhle po ránu se mi nechce přemýšlet, co tím chtěl básník říci, ale ty machinace se zeměmi mi nějak smrdí. Matně si pamatuju, jak tady chtěl někdo odpojovat ochranný vodič ve zdroji PC :(( :-k .....Jo bylo to tu! :OO Pokud střední vodič odpojíš, tak vše funguje OK do doby, než např. vytáhneš anténu ze zásuvky. :OO

Xanad
07-10-2004, 08:04
No to asi nepůjde obraz na TV. Ne ale vážně tutok variantu jsem nezkoušel, co tedy může nastat

Miuvek
07-10-2004, 08:15
No to asi nepůjde obraz na TV. Ne ale vážně tutok variantu jsem nezkoušel, co tedy může nastat

Tak to ani nezkoušej!!!

A nebo dělej s PC v gumovejch rukavicích :-E

Miuvek
07-10-2004, 08:21

No, takhle po ránu se mi nechce přemýšlet, co tím chtěl básník říci, ale ty machinace se zeměmi mi nějak smrdí. Matně si pamatuju, jak tady chtěl někdo odpojovat ochranný vodič ve zdroji PC :(( :-k .....Jo bylo to tu! :OO Pokud střední vodič odpojíš, tak vše funguje OK do doby, než např. vytáhneš anténu ze zásuvky. :OO
Tím středním vodičem myslíš ochranný vodič? A to jako, že by po jeho odpojení jeho funkci suplovalo zemnění kabelovky :-? 9-)
Takovou srandu bych si nedělal, nebo se toho nápadu nějaký domácí umělec chytne. :-E :-E

Anonymous
07-10-2004, 08:34
Možná jsem to blbě pochopil, ale ty jsi odpojil ze zásuvky ochranný vodič??? To je sice hezké, že máš ochranu nulováním, ale tvoje PC to neví a celá case (zdroj) je zeměna na střední vodič, v tvém případě zeměna nikam. Jestli si to fakt zdělal, tak patříš pověsit za kule do průvanu. Jestli jsi to neudělal, tak se omlouvám, asi jsem to špatně pochopil.

Miuvek
07-10-2004, 08:40
Voloda: Bohužel i takové případy chodí mezi námi. 9-) :OO :((

Ivo Mašek
07-10-2004, 14:20
Žije ještě Xanad ? :-D , nebo je už z něj "škvarek" ?

mirekv
07-10-2004, 14:53
Voloda: Bohužel i takové případy chodí mezi námi. 9-) :OO :((To je tak, když se někdo s**e do elektriky. Když si zaviruješ PC, stačí format:c, či něco podobného, ale kolem PC se potlouká více lidí, včetně dětí a to může mít nedozírné následky. :OO

Xanad
07-10-2004, 15:14
Ó najednou se Vás ozvalo, :-G :-(( když potřebuje jeden poradit, tak se ozve akorát Pitomec a pár jedinců, a ti poradí a vysvětlí, ale z Vás mi nikdo zatím nic neporadil, \/ to já taky umím křičet, že jsou všichni debilové, ale jde o to taky říct proč, hele a video mám taky s plechovou skříní, a je jenom na dvojvidlici, tak a teď raďte, a vysvětlujte??? :-)-

Mě bylo jasný, že to nebyl nejlepší nápad, ale na grafice je asi víc ochotných lidí, a navíc jsem to měl i schválené elektrikářem, jak jsem už říkal předtím, ale nikdo mi zatím kromě Pitomce nic lepšího neporadil :-?

mirekv
07-10-2004, 15:44
Ó najednou se Vás ozvalo, :-G :-(( když potřebuje jeden poradit, tak se ozve akorát Pitomec a pár jedinců, a ti poradí a vysvětlí, ale z Vás mi nikdo zatím nic neporadil, \/ to já taky umím křičet, že jsou všichni debilové, ale jde o to taky říct proč, hele a video mám taky s plechovou skříní, a je jenom na dvojvidlici, tak a teď raďte, a vysvětlujte??? :-)-

Mě bylo jasný, že to nebyl nejlepší nápad, ale na grafice je asi víc ochotných lidí, a navíc jsem to měl i schválené elektrikářem, jak jsem už říkal předtím, ale nikdo mi zatím kromě Pitomce nic lepšího neporadil :-?Co se rozčiluješ? Jakto, že ti nikdo neporadil? ODDÉLOVAČ. A ty by ses hrabal v elektrice! :OO :OO :OO :OO :OO

Pitomec
07-10-2004, 16:01
Ten odpojenej zemnící vodič poradil Xanadovi nějakej kokot na grafice a protože se už víckrát neozval (ten kokot), tak lze usuzovat, že po stejném experimentu u sebe doma asi neměl tolik štěstí... :-(((

Xanad
07-10-2004, 16:04
No jeje a kdo mě to poradila ha 9-) , a navíc já se nerozčilovala já konstatovala fakta, navíc jsem upozorňovala, že to bylo nouzové řešení, ale že zem je zpátky kde má být, a že jsem tam dal kondík,
A navíc jsem člověk hloubavý, takže si velice rád nechám poradit.
To víš oddělovač je krásná věc, ale jsou to přeci jen 3 kilka, tak hledám levnější alternatívu

Xanad
07-10-2004, 16:29
Jé konečně se mě někdo zastal uf. :-I No, ale já se tady taky ptal jestli ten elektrikář co jsem se ho na to ptal, neměl taky náhodou papíry na hlavu.

Jó já jsem jen vyučenej zámečník se strojárnou, a s elektrikou si rozumím, když akorát potřebuju nahodit jistič, a to se mně nestalo, nebo když vyměňuju zásuvku atd.

Ivo Mašek
07-10-2004, 18:47
Jenom tak ze zvědavosti: kolik máš pro bytovou jednotku jističů ? Kolik světelných a kolik zásuvkových. Na kolik ampér jsou ?
Zásuvkové musí být min. 10A.

Pitomec
07-10-2004, 19:20
Ne náhodou 16A, když i zásuvka je stavěná na tuto hodnotu? :-)

Xanad
07-10-2004, 19:21
No jsem v garzonce, tak že keramický pojistky tady mám 3, 2 zásuvkový ( jedna je jádro a kuchyň16A, a druhá je cimra 10A), no a ta jedna je na světla.

Ivo Mašek
07-10-2004, 19:39
Ne náhodou 16A,
Sorry.
Zásuvkový obvod 16A
Světelný obvod 10A

Pitomec
07-10-2004, 19:41
Já sorry - psals min. 10A, a to "min." mně nějak uniklo. :-)

Ivo Mašek
07-10-2004, 19:44
a druhá je cimra 10A),
A ta druhá cimra má pro zásuvky opravdu pouze 10A ??!! To odporuje normě. A to dost zásadním způsobem.
Těch 16A je povolené minimum.

Xanad
07-10-2004, 19:46
Nene je to jak píšu 16A mám na jádro, a to jsem to musel dát já jinak je vše v 10A, to víte panelák z roku 54 nebo tak něco :-?

Pitomec
07-10-2004, 19:49
a druhá je cimra 10A),
A ta druhá cimra má pro zásuvky opravdu pouze 10A ??!! To odporuje normě. A to dost zásadním způsobem.
Těch 16A je povolené minimum.
Teď tady koukám na zásuvku a je na ni napsáno 10-16A. Takže těch 16A asi bude maximum. Je to fakt hrozný, že má člověk (tím myslím sebe) §8 vyhl. 50/78Sb. a neví takový základní ptákoviny 9-)

mirekv
07-10-2004, 19:49
No vy teda máte starosti! :-D

Ivo Mašek
07-10-2004, 19:55
Teď tady koukám na zásuvku a je na ni napsáno 10-16A. Takže těch 16A asi bude maximum. Je to fakt hrozný, že má člověk (tím myslím sebe) §8 vyhl. 50/78Sb. a neví takový základní ptákoviny
No, já dělám zkoušky každé 3 roky. Teď už se jede podle EU norem a je to dost drsný. Paneláky ze starší výstavby absolutně nevyhovují. Dnes pro každou bytovou jednotku musí být proudový, nebo napěťový odpojovač (i pitomá žehlička ho dovede shodit :-D ). Zásuvky musí být minimálně na 16 Amperech, a ochrane nulováním je už nepřípustná. A spousta dalších ptákovin.

Xanad
07-10-2004, 19:56
No viď, třeba jak orušit bezpečně TV a tak :-D

Miuvek
07-10-2004, 19:59

Mě bylo jasný, že to nebyl nejlepší nápad, ale na grafice je asi víc ochotných lidí, a navíc jsem to měl i schválené elektrikářem, jak jsem už říkal předtím, ale nikdo mi zatím kromě Pitomce nic lepšího neporadil :-?

Tak se zas tak nerozčiluj a hlavně se nediv, že někdo trochu znalý elektrotechniky se ježí při představě odpojování ochranného vodiče a reaguje jako bejk na červenej hadr. :-R

P.S. To, že VCR má plechovej dekl a přesto má dvoužilovou šňůru: Je to spotřebič II. třídy a jak si výrobce dvojitou izolaci zajistil, je jeho věc. Ten kovovej dekl není zas tak směrodatný, důležité je celkové konstrukční provedení - musí vyhovovat dané normě. Bez ohledu na to, jaký má dekl.

Ivo Mašek
07-10-2004, 20:01
Xanad, těch 10A je málo. Na dnešní výrobky zoufale málo. Těch "maličkostí" je několi a když se sečtou, je průser. A to nemluvím o hliníkovém vedení, kterým je to určitě taženo (dům z 50 tých let).
Nejdříve je potřeba si dát dohromady síť 230V, alespoň do stavu norem z roku 1990.

Xanad
07-10-2004, 20:14
No a to nejsou jenom 50, ale až 80 léta naši mají jedinný jistič 16 a jen na kuchyňské jádro. Já se nějaký čas prodával elektro takže vím, co to je třeba připojit pračku mikrovlnu a jinný spotřebič na takovýto jistič, ale na tom 10 A jističi tam, běží monitor, TV, PC, video a úsporka.

Jo a ještě radiobudík, soustava repro Genius home theatr, Tak nevím, ale mám to pronajatý a předělávat elektriku se mi nechce.

Ivo Mašek
07-10-2004, 20:15
Ten kovovej dekl není zas tak směrodatný, důležité je celkové konstrukční provedení
Uzemněná kostra. Při průrazu musí "pojistka" prasknout do 0,3 vteřin a "jistič" vypnout do 5 vteřin. Proto podle norem je pojistka nadřazena jističi. Atd, atd. Nezáživný ptákoviny, že.

Xanad
07-10-2004, 20:19
No asi jo, ale zvládnul jsem i svářečák na elektriku, tak se i v tomto směru rád poučím :-)

Ivo Mašek
07-10-2004, 20:24
na tom 10 A jističi tam, běží monitor, TV, PC, video a úsporka...soustava repro Genius home theatr,
Absolutně nevyhovující. Věřím tomu, že když zapneš všechno, tak jistič vyletí.
...a tam je "prapůvod" celého tvého rušení. A myslím, že problém (tedy proč tomu je) je vyřešen. :-)

Miuvek
07-10-2004, 20:26
Ten kovovej dekl není zas tak směrodatný, důležité je celkové konstrukční provedení
Uzemněná kostra. Při průrazu musí "pojistka" prasknout do 0,3 vteřin a "jistič" vypnout do 5 vteřin. Proto podle norem je pojistka nadřazena jističi. Atd, atd. Nezáživný ptákoviny, že.

To jsem ne zcela pochopil... cos tím chtěl říci. Ty časy u pojistek jasně, ale jak to souvisí s tím VCR, kde ten plechový kryt opravdu není připojený na ochranný vodič?
chtěl jsem jen Xanadovi vysvětlit, že kovový kryt přístroje striktně neznamená jeho zařazení do I. bezp. třídy
Viděl jsem i konvektory (přímotopy) Ecoflex, které ač plechové a uvnitř topné těleso, byly v II. třídě (bez ochranného vodiče)

Ivo Mašek
07-10-2004, 20:32
kde ten plechový kryt opravdu není připojený na ochranný vodič?
Opravdu není "ukostřen" ? Chceš tím říci, že když živá část prorazí na plech, tak dostaneš šlehu? Mě se to nezdá.

Miuvek
07-10-2004, 20:39
kde ten plechový kryt opravdu není připojený na ochranný vodič?
Opravdu není "ukostřen" ? Chceš tím říci, že když živá část prorazí na plech, tak dostaneš šlehu? Mě se to nezdá.

A jak by mohl být ukostřený, když mají videa dvoužilové síťové šňůry? Zkus si rozebrat video. Zbytek šasi je stejně z plastu a zdroj navíc tvoří uzavřená jednotka, u které lze splnit požadavky na dvojitou izolaci
Chtěl jsem jen xanadovi vysvětlit, že i přístroj s kovovým povrchem může mít dvojitou izolaci (II. třída)
Třeba ruční vrtačky. Zadní část s motorem je plastová. Přední část (převodovka+sklíčidlo) je sice kovová, ale jelikož mezi motorem a převodovkou je na hřídeli spojka z izolantu, je vrtačka ve II. třídě.

Xanad
07-10-2004, 20:48
No a nic se neděje, já si matně vybavuji, že práce v našem případě příkon se rovná napětí kráte proud, no tak, když sečtu příkony všech věcí co běží tzn. monitor + TV asi 300W, zdroj na PC mám 300W, no jestli homka mají 300W + video, 20W úsporka, tak jsem někde okolo kilowaty, když to vidělím 220, tak se dostanu někde okolo 5A.
Aspoň takhle nějak nás to učilli na svářečáku, a v podstatě i podle tohoto jsem sháněl altík na Š110 ze Š120, aby mi utáh rádio, halogeny ventilátor stěrače, a jiné bláznoviny co mám v autě a já nedojel 20km a nenastartoval.
MOžná se mýlím, ale jak říkám rád se poučím

Xanad
07-10-2004, 20:54
No jestli to dobře chápu, tak PC patří do I třídy, v podstatě kůli kovovému obalu na zdroji, který je natvrdo přišroubován na plechovou skřín, kdežto video má zdroj odizolovaný od skříně a je to v pořádku_?

Ivo Mašek
07-10-2004, 20:55
když mají videa dvoužilové síťové šňůry?
To je v pořádku. Představ si zásuvku. Na levé straně máš fázi (L1) a na druhé straně je ochranný vodič, který je spojen s kolíkem. Proto zásuvka a zástrčka jsou konstruovány tak, aby první do sebe zapadl kolík. A právě ten ochranný vodič je propojen s tím plechem. Proto dvoužilová šňůra, která pro tento druh přístrojů stačí. Jakmile se při průrazu fáze na plech "setká" s ochranným vodičem, vyletí jištění.

Miuvek
07-10-2004, 21:02
když mají videa dvoužilové síťové šňůry?
To je v pořádku. Představ si zásuvku. Na levé straně máš fázi (L1) a na druhé straně je ochranný vodič, který je spojen s kolíkem. Proto zásuvka a zástrčka jsou konstruovány tak, aby první do sebe zapadl kolík. A právě ten ochranný vodič je propojen s tím plechem. Proto dvoužilová šňůra, která pro tento druh přístrojů stačí. Jakmile se při průrazu fáze na plech "setká" s ochranným vodičem, vyletí jištění.

Ano, to jasné. Ale právě třeba to video ten plechový kryt nemá připojený nikam, protože mezi ním a živými částmi se síťovým napětím je dvojitá izolace vyhovující přístrojům II. třídy

U takových přístrojů jako je VCR, TV, Hi-Fi by připojení ochranného vodiče znamenalo velké problémy se zemními smyčkami.
Tyto problémy jsou u TV karet, protože TV rozvody jsou zemněné, PC je zemněné a zemní smyčka je na světě. Toto u výše uvedených přístrojů, které nemají ochranný vodič nehrozí.

Ivo Mašek
07-10-2004, 21:05
Miuvek: tááák, teď si rozumíme. :-)

Xanad
07-10-2004, 21:09
Heuréka, takže je to asi tak, že kdyby PC mělo odizolovaný zdroj od kostry skříně, tak je to v klidu.
No a mě asi opravdu teda nezbyde než objednat ten galvanický oddělovač nebo dá se to rušení nějak jinak eliminovat, teda krom toho ať se přestěhuju,

Ivo Mašek
07-10-2004, 21:12
oddělovač
...ono se tu už o tom psalo, nemýlím-li se.
Vážení, mám po 12-ti hodinové šichtě a začínám zívat. Přeji dobrou noc vespolek :-)

Miuvek
07-10-2004, 21:13
No jestli to dobře chápu, tak PC patří do I třídy, v podstatě kůli kovovému obalu na zdroji, který je natvrdo přišroubován na plechovou skřín, kdežto video má zdroj odizolovaný od skříně a je to v pořádku_?
Ano, u PC zdroje není žádná dvojitá izolace, která by vylučovala "průnik" síťového napětí na kovový obal zdroje, proto na tento obal musí být připojen ochranný vodič, který v případě úrazu odvádí poruchový proud z kovového obalu a tím zároveň zajistí vybavení jističe nebo proudového chrániče.

P.S. Principiálně a teoreticky by do téže plechové krabice šel vyrobit zdroj II. bezp. třídy, který by potom díky dvojité izolaci mezi plechem a živými částmi zdroje nepotřeboval ochranný vodič, ale žádný výrobce to takto nedělá. To ale byla jenom taková myšlenková piruetka, neberte to moc vážně. :-)-

Miuvek
07-10-2004, 21:14
Miuvek: tááák, teď si rozumíme. :-)
Taky jsem rád :-E :BB:

Miuvek
07-10-2004, 21:18
Heuréka, takže je to asi tak, že kdyby PC mělo odizolovaný zdroj od kostry skříně, tak je to v klidu.
No a mě asi opravdu teda nezbyde než objednat ten galvanický oddělovač nebo dá se to rušení nějak jinak eliminovat, teda krom toho ať se přestěhuju,

Jo, to si kup. Za ty peníze nemá smysl něco bastlit. Navíc by ti z toho vyšel stejně nějakej "usoplenec" z přestřiženýho koaxu a dvou kondenzátorů.
Doufám, že jsme tě debatou o eltech předpisech moc neunavili :-D :BB:

mirekv
07-10-2004, 21:18
No a mě asi opravdu teda nezbyde než objednat ten galvanický oddělovač nebo dá se to rušení nějak jinak eliminovat, teda krom toho ať se přestěhuju,Kam by ses stěhoval? všude je to stejné, pořiď si ten galvanický oddělovač. Pánové: Miuvek a Ivo, rozebírat tu elektrikářské znalosti je metání hrachu proti zdi! \/

Xanad
07-10-2004, 21:20
Díky za trpělivost Vám, všem, zase su chytřéší, jen by mě zajímalo jak hodně jsou tyto oddělovače účinné, protože jsem po nich pátral a až od Pitomce jsem dostal tip, na nějakého výrobce, takže mě přijde, že se tím zde nikdo asi moc nezabývá

Miuvek
07-10-2004, 21:30
No a nic se neděje, já si matně vybavuji, že práce v našem případě příkon se rovná napětí kráte proud, no tak, když sečtu příkony všech věcí co běží tzn. monitor + TV asi 300W, zdroj na PC mám 300W, no jestli homka mají 300W + video, 20W úsporka, tak jsem někde okolo kilowaty, když to vidělím 220, tak se dostanu někde okolo 5A.
Aspoň takhle nějak nás to učilli na svářečáku, a v podstatě i podle tohoto jsem sháněl altík na Š110 ze Š120, aby mi utáh rádio, halogeny ventilátor stěrače, a jiné bláznoviny co mám v autě a já nedojel 20km a nenastartoval.
MOžná se mýlím, ale jak říkám rád se poučím
Ten výpočet proudu z výkonu a napětí máš správně. K tomu alternátoru: Musíš si posčítat proudy spotřebičů a porovnat s proudem alternátoru (bývá uveden) + nějaká rezerva, abys nejel nadoraz a aby to vůbec během jízdy ještě dobíjelo :-) U žárovek spočítáš proud z udaného příkonu, ale u audio aparatury ho budeš muset změřit.
Můj známý má v autě aparaturu, která spolehlivě během 15 min při vypnutém motoru vybije 55Ah akumulátor.
Pokud se matně pomatuju, alternátory ze Š120 mají max proud 45 A, ale nejsem si vůbec jistý. Mrkni na http://skoda.panda.cz/ , tam by takové údaje mohly být.
Mohl by jsi mít taky chybu v regulátoru dobíjení. Doufám, že jsi v té Š110 nenechal ten původní elektromagnetický?

Xanad
07-10-2004, 21:31
No já si myslím, že to tak marný metání nebylo, jak jsem psal vejš jsem chytřejší a můžu někde házet patky, ne ale vážně díky moc, rád se účastním diskuzí, které mají co do činění z praxí, a mají něco do sebe, ahlavně mi něco přinesou :-I 8-) :-E

Miuvek
07-10-2004, 21:35
No a mě asi opravdu teda nezbyde než objednat ten galvanický oddělovač nebo dá se to rušení nějak jinak eliminovat, teda krom toho ať se přestěhuju,Kam by ses stěhoval? všude je to stejné, pořiď si ten galvanický oddělovač. Pánové: Miuvek a Ivo, rozebírat tu elektrikářské znalosti je metání hrachu proti zdi! \/
Ahoj, až teď jsem si tě všiml. S tím metáním máš celkem pravdu, ale všechno začalo náznakem toho, že by někdo mohl odpojovat ochranný vodič. To nejde nezareagovat... No a pak už se to "vezlo", jak už to v diskusích chodívá :-E

Xanad
07-10-2004, 21:45
Ahoj, až teď jsem si tě všiml. S tím metáním máš celkem pravdu, ale všechno začalo náznakem toho, že by někdo mohl odpojovat ochranný vodič. To nejde nezareagovat... No a pak už se to "vezlo", jak už to v diskusích chodívá :-E
Tak, tak k tý 110 já si to nejdřív neuvědomil, ale pak když jsem si spočítal, jedny halogeny, druhý halogeny, zadní mlhovka a světla, stěrače ventilátor, tak při 12V jsem asi tak na víc jak 25A. a to tam nejni rádio, no a altík tam je tuším nějaká 33A, takže šel ven.

Jinak nemáš náhodou jmenovce v Hradci Králové

Miuvek
08-10-2004, 08:27
....
Jinak nemáš náhodou jmenovce v Hradci Králové

Možná, ale nevím o tom :-)- HK není můj region

Ivo Mašek
08-10-2004, 08:51
Já si myslím, že to není "házení hrachu na zeď". Ono 230V v suchém prostředí nezabíjí - ale stačí být spocený, nebo stát nohama v "louži", a je hotovo. Ale o to tu nejde. jde o to, si uvědomit, jaké mít jištění pro přístroje, které chce dotyčný použít. Jak se ochránit před živou částí. Zda můžu použít jištění, které bych chtěl, nebo potřeboval.
A myslím, že i laika bude např. zajímat, že pitomých 100V, ale stejnosměrných, tě může dokonale "vykolejit", že např. stejnosměrný proud rozkládá krvinky, atd....

Anonymous
08-10-2004, 10:55
Vidim že tady probíráte elektrifikace :-) , mám §8 a §9 (revize), živím se tím a nechápu proč se ochraný vodič odpojí od zásuvky za cenu jistého nebezpečí když stačí oddělit vše ostatní a uvést na stejný potenciál pomocí pospojování.
Podstata věci je že se přívádí el.energie (zavléká) z antény či zesilovače II.tř. (únikový proud viz ČSN 33 16 10) a protéká přes PC.
Stačí použít oddělovací transformátor 230/230V a použít ochranu elektrickým oddělením viz ČSN 33 2000-4-41 (dříve dle dnes již neplatné ČSN 34 10 10 - ochrana oddělením obvodů) a je po problému s odpojením ochanného vodiče protože u této ochrany není pro základní ochranu zapotřebí. Nebo je možné použít bezpečnostní trafa (železná) 230/12 a 12/230 a je to super. Případné kompenzace (dlouhé kabely) je možné použít k doplnění zase pospojování.
Jinak počítače mají krytí IP-20, takže jsou určeny do prostředí normálního (dříve základního) a umístění např. v koupelně se musí řídit předpisy dle ČSN 33 2000-7-701. :-E :-E :-E

Miuvek
08-10-2004, 11:09
Bullback: :-E :-E jj
Oddělovací trafo je sice věc elegantní (a košer), ale když vezmeme v úvahu pro daný výkon jeho cenu, rozměry a hmotnost, pak už moc elegantní není :-((
Jinak není co dodat...

Anonymous
08-10-2004, 11:22
ale když vezmeme v úvahu pro daný výkon jeho cenu, rozměry a hmotnost, pak už moc elegantní není :-((

A ještě to hřeje a hučí :-)
Ale když si někdo neporadí s tím pospojováním a oddělením kondenzátory ... Já to teď mám bez trafa, pouze kondíky na plošňáku a CY-6mm2 vodičem pospojený a žádný pruhy atd. nemám ... Bez toho pospojování je účinek velmi slabý ...

mirekv
08-10-2004, 12:47
Vidim že tady probíráte elektrifikace :-) , mám §8 a §9 (revize), živím se tím a nechápu proč se ochraný vodič odpojí od zásuvky za cenu jistého nebezpečí když stačí oddělit vše ostatní a uvést na stejný potenciál pomocí pospojování.
Podstata věci je že se přívádí el.energie (zavléká) z antény či zesilovače II.tř. (únikový proud viz ČSN 33 16 10) a protéká přes PC.
Stačí použít oddělovací transformátor 230/230V a použít ochranu elektrickým oddělením viz ČSN 33 2000-4-41 (dříve dle dnes již neplatné ČSN 34 10 10 - ochrana oddělením obvodů) a je po problému s odpojením ochanného vodiče protože u této ochrany není pro základní ochranu zapotřebí. Nebo je možné použít bezpečnostní trafa (železná) 230/12 a 12/230 a je to super. Případné kompenzace (dlouhé kabely) je možné použít k doplnění zase pospojování.
Jinak počítače mají krytí IP-20, takže jsou určeny do prostředí normálního (dříve základního) a umístění např. v koupelně se musí řídit předpisy dle ČSN 33 2000-7-701. :-E :-E :-ENo ty seš nadupanej! ale jo, beru, taky dělám "osmičku". Ovšem oddělovací trafo 500W, no nevím. :OO

Miuvek
08-10-2004, 13:19
ale když vezmeme v úvahu pro daný výkon jeho cenu, rozměry a hmotnost, pak už moc elegantní není :-((

Ale když si někdo neporadí s tím pospojováním a oddělením kondenzátory ... Já to teď mám bez trafa, pouze kondíky na plošňáku a CY-6mm2 vodičem pospojený a žádný pruhy atd. nemám ... Bez toho pospojování je účinek velmi slabý ...

No, většinou lidem pomohly už jenom to přerušení účastnické šňůry kondíky. V každém případě je asi po stránce vf techniky čistější řešení, co propagoval Pitomec:
http://www.tonercable.com/Toner%20Website/CatalogPages/SECTION%2016/TCE-XTI.pdf

Když už tady kecáme o všem možném - jak to asi funguje? Když to nemá základní nectnost "kondíkového řešení" - tj. přerušení stínění kabelu? Nevíte někdo? Nechci to vyrábět, jen mě to zajímá :-I

Ivo Mašek
08-10-2004, 14:13
Já ten TONER z Pennsylvánie mám. Zapojuje se hned na vstup tv-karty a mám ho proto, abych svým provozem nerušil TV přijímače sousedů, připíchlých na kabelovku. (takových případů není málo) Stálo mě to něco kolem 300 Kč a koupit se to dá v obchodech, zajímajících se o tv techniku ve smyslu prodeje antén, kabelů a různých doplňků. U "rákosníků", kteří prodávají "HiFi šikmý oči" to neseženeš. (o takových věcech nemají ani páru) :-D

mirekv
08-10-2004, 14:34

No, většinou lidem pomohly už jenom to přerušení účastnické šňůry kondíky. V každém případě je asi po stránce vf techniky čistější řešení, co propagoval Pitomec:
http://www.tonercable.com/Toner%20Website/CatalogPages/SECTION%2016/TCE-XTI.pdf

Když už tady kecáme o všem možném - jak to asi funguje? Když to nemá základní nectnost "kondíkového řešení" - tj. přerušení stínění kabelu? Nevíte někdo? Nechci to vyrábět, jen mě to zajímá :-IMůže se to dělat jak "kondíkovým" stylem anebo malé vf tráfko. Zásada je ta, aby přenos byl bezestrátový v celém pásmu, tedy aby se tím transformovala impedance, jak má být (75ohmů). Nedodržení může vyvolet různé odrazy a zhoršit signál jiným účastníkům (zdvojené obrysy a tak). Z vlastní zkušenosti vím, že to až tak kritické není, účastnické zásuvky s tímhle počítají.

Xanad
08-10-2004, 16:19
No kondík jsem tam už taky přišmodrchal akorát místo 2 podelnejch hnusnej vošklivejch bílejch pruhů na všech programech a to ještě při vypnutým PC mi teď už jen při zapnutým PC běhá hafo tenkejch pruhů a jenom na ČT 1 a jsou už příčný, takto vypadá, že tam prší-už se těším až budou dávat něco ze sahary :-)
Jinak s tím oddělovačem, já dostal od Pitomce tip na jedny stránky kde ho mají za 3 kila, a to je všechno. Jinak aspoň tady v Pardubicích to zase tak běžná věc není, a na internetu se po ní taky tak lehce nedopátráte, a to jsem dostal ještě tip od antéňáků, že se něco podobnýho dělá i na zásuvky, jákýsi galvanický oddělovač napětí či co.
Berte to tak, že obyčejný člověk nezná všelijaké obchůdečky, kde se co dá sehnat, kabel k anténě mají v kde jakém elektru, ale henten bazmek tam nedostanete, a když už vyrazíte do jediného krámku s elektrosoučástkami, aspoň o kterém víte, nebo si myslíte, že je jediný, tak tam ho taky nemají. A na internetu je to podobné.

Ivo Mašek
08-10-2004, 16:31
Xanad: určitě tam u vás bude někde na blízku nějaká firma, která se zabývá stavbou společných antén (STA). Zajdi tam, oni tyhle součástky používají, řeknou ti k tomu více.
Touhletou nekonečnou diskuzí nic neopravíš. Chtělo by to už nějakou akci. Co ty na to ?

Xanad
08-10-2004, 18:22
no konečně konstruktivní řešení, problém, je v tom, že moje pracovní doba bývá schodná s jejich, ale příští týdeń mám jeden den volno, navíc akce byla měl jsem tady antéňáky, a vysledek, jste už četli

mirekv
08-10-2004, 18:46
no konečně konstruktivní řešení, problém, je v tom, že moje pracovní doba bývá schodná s jejich, ale příští týdeń mám jeden den volno, navíc akce byla měl jsem tady antéňáky, a vysledek, jste už četliNo jesli jsou anténní firmy u vás, jak tady, tak potěš! :-k Já mám na tyto služby živnost, tak vím své, navíc pracovní dobu musí snad přizpůsobit zákazníkovi, ne? Škoda, že seš tak daleko.

Xanad
08-10-2004, 19:21
No to asi jo, místo v 15h přijeli až 16.30, nic nevyřešili, za týden se tu objevili čirou náhodou, a že si mám pořídit kabely s dvojitým stíněním, když jsem je chtěl po nich tak se kroutili, a že asi nebudou mít koncovky, asi za 1,5 hodiny dorazil, a že teˇuž to bude v pořádku, no a jinak, že teda ten galvanický dělič napětí, někde v prodejně s výpočetkou. :-k

Pitomec
09-10-2004, 12:58
Jinak s tím oddělovačem, já dostal od Pitomce tip na jedny stránky kde ho mají za 3 kila, a to je všechno. Jinak aspoň tady v Pardubicích to zase tak běžná věc není, a na internetu se po ní taky tak lehce nedopátráte, a to jsem dostal ještě tip od antéňáků, že se něco podobnýho dělá i na zásuvky, jákýsi galvanický oddělovač napětí či co.
Berte to tak, že obyčejný člověk nezná všelijaké obchůdečky, kde se co dá sehnat, kabel k anténě mají v kde jakém elektru, ale henten bazmek tam nedostanete, a když už vyrazíte do jediného krámku s elektrosoučástkami, aspoň o kterém víte, nebo si myslíte, že je jediný, tak tam ho taky nemají. A na internetu je to podobné.
Ale ta firma ti to klidně zašle na dobírku! Takže nemusíš nikde nic obíhat, něco shánět a pak být vzteklej, že to není k mání :-)

Xanad
09-10-2004, 14:13
Ale jó to předpokládám, nebo už vím taky. Ale ve chvíli kdy mi to ti antéňáci řekli ( a ještě asi blbě), jsem nevěděl a anni nenašel nic stránky kde by se to dalo koupit. Pak jsi mi to poradil ty. Tak teď už to vím

Anonymous
10-10-2004, 13:54
Ovšem oddělovací trafo 500W, no nevím. :OO

500W není skoro nic, než se elektrifikovalo z 120V na 220V tak se vyráběly trafa ze 120/220V, takový bakelitový s koženým uchem, a 300W bylo snad minimum ... Jinak i na tráfka 10 000W jely běžně celé domácnosti ..., a dokonce sem montoval trafo pro celej národní výbor ze 120V na 220/380 ... :-)

Anonymous
10-10-2004, 13:59
Xanad: Těch svislejch pruhů se stejně tímto nezbavíš, musíš odrušit celou kartu, pro VHF zcela předpokládám že neúspěšně :-((( :-((( :-(((
A můžeš si pozvat třeba 50 firem ...

Miuvek
10-10-2004, 14:03
Ovšem oddělovací trafo 500W, no nevím. :OO

500W není skoro nic, než se elektrifikovalo z 120V na 220V tak se vyráběly trafa ze 120/220V, takový bakelitový s koženým uchem, a 300W bylo snad minimum ... Jinak i na tráfka 10 000W jely běžně celé domácnosti ..., a dokonce sem montoval trafo pro celej národní výbor ze 120V na 220/380 ... :-)

To je pravda, ale vysvětli lidem, že mají kvůli TV kartě koupit ještě trafo za cenu srovnatelnou s cenou TV karty :-E

Ivo Mašek
10-10-2004, 14:09
To je pravda, ale vysvětli lidem, že mají kvůli TV kartě koupit ještě trafo za cenu srovnatelnou s cenou TV karty
...a nebo si dát dohromady "elektrifikaci" svého domu a mít klid, jednou provždy.

Miuvek
10-10-2004, 14:15
To je pravda, ale vysvětli lidem, že mají kvůli TV kartě koupit ještě trafo za cenu srovnatelnou s cenou TV karty
...a nebo si dát dohromady "elektrifikaci" svého domu a mít klid, jednou provždy.

Taky pravda, ale určitě to neřeší všechny problémy tohoto typu. Co s "bordelem", co leze z kabelovky? Jiný zemní potenciál, rušení od sousedů, atd....

Pitomec
10-10-2004, 15:51
U kabelovky rušení od sousedů určitě nehrozí - ledaže by se na tebe píchli načerno. Na odbočovačích (v rozvodných skříních) je min. oddělovací útlum na každého účastníka 12dB (přesně dle EN 50083) a k tomu ještě účastnická zásuvka... Toto je hodně málo pravděpodobné.

Miuvek
10-10-2004, 19:12
Pitomec: Já s rušením od sousedů nemám přímé zkušenosti, jenom jsem o tom slyšel, že na toto téma tady někdo svého času plakal..

Když tak čtu celý ten humbuk, tak bych asi hledal řešení tam, kde celý problém začal:
VYHODIT TV KARTU A KOUPIT SI TELEVIZI :-!!! :-!!! :-!!!

Pitomec
10-10-2004, 19:17
Stačí ten filtr (TONER XTI-1G) - sám ho mám a brum je pryč :-) Ještě podotýkám, že pokud má někdo propojenou i věž, tak je potřeba mít filtry 2 (jeden na TV výstupu z účastnické zásuvky a druhý na R výstupu).

Xanad
10-10-2004, 19:27
No tak já mám i televizi. Ale kartu taky, a vy myslíte, že by to mohlo být kartou??? I v případě, že pakliže někdo něco má ve vchodě vypnuto tak je to v pořádku???

Pitomec
10-10-2004, 21:44
DOST - to je fakt házení hrachu na zeď. Místo, aby sis ten TONER koupil, tak začneš vymýšlet, že je ještě vadná TV karta a kdosi má cosi ve vchodě vypnutýho... Nakonec to bude tím, že vám týden nevyváží popelnice, ne...? :-k

Miuvek
11-10-2004, 07:09
:-E

mirekv
11-10-2004, 07:12
No tak já mám i televizi. Ale kartu taky, a vy myslíte, že by to mohlo být kartou??? I v případě, že pakliže někdo něco má ve vchodě vypnuto tak je to v pořádku???Ach jo! 9-)

Xanad
11-10-2004, 13:55
Už mlčím, já sem jen zvedavej, navíc tam někdo nahodil, že si mám koupit TV a vyhodit TV kartu, toner jsem si už objednal

Miuvek
11-10-2004, 14:15
Xanad:nepolepšitelnej :-E počkej až ti dojde ten oddělovač a uvidíš
nejcennější je vlastní zkušenost :-!!!

gogolak
02-02-2005, 11:28
no já jsem taky z Pardubic a mám stejný problém. 3 kila je ale dost, ale 120 už je lepší a není to daleko od Pardubic:
http://nakupujeme.cz/anteny-sepo/search.php?stext=gt
:-D

Fox001
22-04-2005, 15:13
Dobrý den vespolek, mám podobné problémy jako účastníci tohoto fóra. Mě se ovšem podařilo odstranit již některé "neduhy". Měl jsem pruhy na obraze a brum v repro u televize. Pruhy jsem odstranil a obraz je jak vino. Koupil jsem za cca 210Kč oddělovač "GROUND BREAKER FM2 5-1000MHz" a připojil jej na výstup z TV zásuvky kabelové televize a zároveň jsem koupil kvalitní kabel S-Video cca 300Kč od fy. HAMA. Co se týká brumu tak jsem zatím nic nepodnikl, jelikož nejsem elektrikář a v tomhle oboru jsem úplným laikem. Mám již, ale dva typy, které zaručeně odstraní brum. První je zapojit všechny spotřebiče do jedné zásuvky (fáze budou stejně na všech spotřebičích) a dalším stupňěm je zapojit PC jen přes dva kolíky (dvoudrátové vedení!!! tohoto řešení se ale bojím po přečtení diskuze a i předtím jsem byl na pochybách.) Přece je to 240V.

Proto by jsem se chtěl zeptat na váš názor a řešení . Co by jste poradily vy odborníci nebo ti co jste tento problém řešily a vyřešily jej.

mirekv
22-04-2005, 15:20
Fox001
Kdybys aspoň napsal odkud jsi. A nedělej hrubky. :-)

Fox001
24-04-2005, 21:52
Nevím k čemu je to dobré, ale jsem z Brna z Lišně. Za hrubky se omlouvám všem jazykovědcům

ODSakEda
24-04-2005, 22:46
Máš TV i PC zapojeny do jednoho okruhu, nejlépe centrálně z jediné zásuvky?!!! Natáhni raději prodlužku k PC ze stejné zásuvky ve které máš i TV!!! Neexistuje zapojit přístroje propojené galvanicky at již anténou nebo audio či video kablíkem mýt zapojený každý do jiné zásuvky v místnosti!!!!!!!!! Veškerý HiFi s PC i s TV napájet z jednoho centra!!!
Zemnící kolík se zparvidla odpojuje jen nouzově a vyjímečně a myximálně u zařízení v plastu na který nehrabeš (u hudebních skupin vyjímečně jen koncového zesilovače pro PA (ne MIX a jiná podiová technika!!! k MIXu se také táhne 220V z centra od koncáků a pod. a né že se píchne na druhým konci sálu do nějaký(!...) zásuvky!...), neb reprobedny jsou dřevěný a na koncáky nikdo běžně nehrabe! Nejprve se ale zkouší odpojit stínění audio(video) kablíků na straně výstupu signálu! Až pak protizákenné a riskantní odpojení zemnícího kolíku!...(mám na zkoušku jednu takovou zodvojku (vlastně je to defakto roztrojka...) co jsem jí vykuchal zemnicí kolíky :-) , ale opravdu jen na zkoušku při hledání problému či koncáky!!! jo a to ju mám raději blbůmvzdorně schovanou! :-E )

Miuvek
24-04-2005, 23:19
1) kolík - tedy ochranný vodič se neodpojuje ani vyjímečně \/
2) za připojení všech zmíněných verglů na jeden okruh se též přimlouvám
3) v případě kabelovky apod je tady stejně problém, protože ta je zmněná bůhví kde - potom jedině oddělovač do přívodu k účastnické zásuvky
4) "bedny jsou dřevěný a na zesáky nikdo běžně nehrabe" - :-E

ODSakEda
25-04-2005, 00:15
Miuvek -však on je ten zesák(koncový výkonový! ne pokojový s potenciometry a pod!) stejně minimálně po stínění uzemněný od MIXU, výhybek, EQ a pod! Neboj! Zas tak bych nehazardoval s lidským životem a se svojí svobodou :-D A našeho zpěváka mám rád a taky zvučím dětské akce a tak MICrofony jsou zapojeny hoodně profi a bezpečně-tedy symetricky s oddělenou kostrou-pláštěm-stíněním od signálové dvoulinky a speciálně centrálně "ukostřeny" ´v jednom bodě v kovové cívce na dlouhý vícežilový kabel-párák, na které je i kabel s 220V pro MIX a kovová vidlice se zeměním, jak u starý žehličky, nebo trouby, aby byli mikráky uzemněny dokonale a zaručeně a také aby nevznikaly při dlouhém páráku brumové zemnící smyčky!!! Ale v některých "kulturních" střediscích z komančismu postavených v akci Z (zadarmo, zdarma...) a jejich elktroinstalací to někdy jinak bohužel nejde... I tak bez odzemění konce (zesilovače) někdy cítíš v takové paluši, kůlně jemné lechtání na rtech kovové mřížky profi mokrofonu, no hnus fuj, zavřít, předělat celou elektriku!!!

Fox001
25-04-2005, 06:44
Díky vám za rady. Jeden oddělovač již mám na přívodu kabelovky Tv signálu.
Ptám se?
Je nutné jej dávat i na radio výstup a na datový výstup, který je pro internet?
Jinak jsem si dovezl kvalitní vrtačku z pneumatickým příklepem a dnes budu vrtat a vrtat a vrtat (panelový beton 20cm), abych to vše dal do společné zásuvky.
Ještě jednou díky a zítra se ozvu, jak jsem dopadl.

jopein
25-04-2005, 07:02
Ale v některých "kulturních" střediscích z komančismu postavených v akci Z (zadarmo, zdarma...) a jejich elktroinstalací to někdy jinak bohužel nejde... I tak bez odzemění konce (zesilovače) někdy cítíš v takové paluši, kůlně jemné lechtání na rtech kovové mřížky profi mokrofonu, no hnus fuj, zavřít, předělat celou elektriku!!!

Od té doby co náš kytarista tancoval nechtěný tanec hada na pódiu tak jsem to už nikdy neudělal. Ještě teď mě mrazí , když si na to vzpomenu.
Teď už to nedělám, ale před zábavou jsem si prošel s pořadatelem rozvaděče, vytahal jsem hřebíky s pojistek(ne kvůli brumu), dotáhl jsem šrouby na zemění atd. a někdy to pomohlo.Někteří mi zajistili namontování třífázové zásuvky přímo u rozvaděče, to zabralo skoro vždycky.

mirekv
25-04-2005, 07:05
Fox001
Jesli máš rádio z kabelovky, tak taky.

PS to z tebe budou sousedi mít radost! :-D

Fox001
25-04-2005, 07:13
mirekv

A co ten datový výstup pro internet?
Vím, že když mi servisní technik přepojoval v rozvaděči internet, tak tam vkládal oddělovací člen, ale to bylo ve sklepě a já bydlím v 5-tém patře.

Jinak je ten internet tažen za zásuvky koaxiálním kabelem do modemu a potom už klasicky přes 8-mi žil. kabel do počíteče

mirekv
25-04-2005, 07:23
Fox001
To nevím, ale tohle je nějak ošetřené. Já mám síťovku propojenou s hubem na chodbě bez ničeho a nemám problém.

Miuvek
25-04-2005, 07:37
Miuvek -však on je ten zesák(koncový výkonový! ne pokojový s potenciometry a pod!) stejně minimálně po stínění uzemněný od MIXU, výhybek, EQ a pod! Neboj! Zas tak bych nehazardoval s lidským životem a se svojí svobodou :-D A našeho zpěváka mám rád a taky zvučím dětské akce a tak MICrofony jsou zapojeny hoodně profi a bezpečně-tedy symetricky s oddělenou kostrou-pláštěm-stíněním od signálové dvoulinky a speciálně centrálně "ukostřeny" ´v jednom bodě v kovové cívce na dlouhý vícežilový kabel-párák, na které je i kabel s 220V pro MIX a kovová vidlice se zeměním, jak u starý žehličky, nebo trouby, aby byli mikráky uzemněny dokonale a zaručeně a také aby nevznikaly při dlouhém páráku brumové zemnící smyčky!!! Ale v některých "kulturních" střediscích z komančismu postavených v akci Z (zadarmo, zdarma...) a jejich elktroinstalací to někdy jinak bohužel nejde... I tak bez odzemění konce (zesilovače) někdy cítíš v takové paluši, kůlně jemné lechtání na rtech kovové mřížky profi mokrofonu, no hnus fuj, zavřít, předělat celou elektriku!!!
já vím, jak vypadají kulturní stánky v českých luzích a hájích nejenom po stránce elektroinstalace :-(( :-k
jenom jsem chtěl říct, aby se tady moc neoperovalo s možností odpojení PE, jelikož by to mohlo někomu nasadit brouka do hlavy a podobnou věc realizovat. U tak jednoduché situace, jako je přerušení zemní smačky mezi PC a tv rozvodem není nutné sahat k tak radikálním řešením.
Jo a k těm hudebním produkcím: kapela hrála venku na pódiu a vše bylo OK a ž do doby než spadla rosa. vedle pódia stál smrček, jehož větve přesahovaly trochu na podium. Kytarista ce pro něco shýbnul a zavadil o vlhkou větev... Bylo to efektní napřímení s následným záklonem :-D Naštěstí se nic nestalo.
Jinak souhlas, situace, kdy část aparatury je na jevišti a část mimo (mix) je "ideální" pro vznik smyček. Důsledné použití všech signálových cest v symetrickém provedení je utopie a pak je hned o "zábavu" postaráno.

ODSakEda
25-04-2005, 10:38
Miuvek :BB: :-E

Miuvek
25-04-2005, 12:45
Fox001
To nevím, ale tohle je nějak ošetřené. Já mám síťovku propojenou s hubem na chodbě bez ničeho a nemám problém.
Ethernetové porty mají galvanické oddělení (taková ta černá kostka na síťové kartě mezi konektorem a zbytkem karty), takže v případě ethernetu se zmíněné problémy se zemními smyčkami nekonají.

Ivo Mašek
25-04-2005, 20:10
Ne. Internet je přenos dat (jedniček a nul) a nemůže býti žádným rušivým faktorem. Žádné frekvence se ho netýkají.

clee
25-04-2005, 20:22
ivo ivo, od ceho je tam modem (modulator/demodulator) v kabelu je datovy pripojeni k internetu jako vlneni na urcit frekvenci, modem demoduluje tohle vlneni na data (binarni kod), stejny jako faxmodem, kazdopadne tahle frekvence by mela bejt uplne mimo tv pasma

Ivo Mašek
25-04-2005, 20:29
No, já mám síťovku. To bude asi tím. :-)
Internet je vlastně datový souběh jedniček a nul - pdpbně jako u profibus linek. Kde se po kabelu přenáší data a moduly v jednotkách tyto jedničky a nuly zpracovávají a vysílají dál.
Pokud to jde vzduchem, na nějaké frekvenci to asi bude, ale to je mimo "rušivá" pásma.

Miuvek
25-04-2005, 21:45
Ne. Internet je přenos dat (jedniček a nul) a nemůže býti žádným rušivým faktorem. Žádné frekvence se ho netýkají.
mno, není to pravda (aspoň ne vždy). Rušení způsobené zemními smyčkami může dosáhnout takové úrovně, že způsobí poruchy v přenosu dat (zkrátka přesáhne rozhodovací úroveň mezi log.1 a 0). Setkal jsem se s tím u receiveru, který byl se sčotem propojen přes koaxial SPDIF a taky připojen do účastnické zásuvky TV rozvodu. Rušení zemní smyčkou tak zahltilo přenos dat po SPDIF, že docházelo k výpadkům zvuku.
Jak už jsem ale uvedl, toto se netýká ethernet portů (a taky dial-up modemů), protože ty mají galvanické oddělení.

Fox001
26-04-2005, 12:17
Tak jsem včera provrtal jednu díru (ze sousedů si nikdo nestěžoval) :o) a vše jsem zapojil do jedné prodlužovačky TV, PC a byl jsem zvědav jestli to pomůže. Jo a přidal jsem ještě jeden oddělovací člen na větev od kabelovky pro rádio. A světe div se je po problému. Obraz i zvuk je jak víno.

Děkuji všem, kteří se zapojili do diskuze a různým způsobem mi pomohli vyřešit problém, který mě trápil

Diky moc všem. Martin z Brna

mirekv
26-04-2005, 12:20
Fox001
Martine hodně úspechů. :-)

ODSakEda
26-04-2005, 12:48
Fox001 -takže jsi to neměl na jedné zásuvce?!!!... Nebo čím to tedy bylo? Vždy se udělá jedna věc a pak další, postupně, aby jsis ověřil, co to bylo za problém. Vyplatí se pro příště vědět, v čem byl zakopanej pes (nebo fena, at někoho nediskriminuji...)

Fox001
26-04-2005, 21:13
Tv mám v obýváku Panasonic TX-29PX20 a počítač v jiné mísnosti. Zapojeno každý samostatně do sítě. Nejprve jsem neměl grafiku s TV výstupem tak byl klid. No usmyslel jsem si, že by nebylo špatné se dívat na telce na větším obraze na věci z počítače. (divX, fotky pro návštěvy, DVD no prostě na všechno), tak jsem koupil grafickou kartu.

Nejprve jsem si koupil kabel SCART - (s-video + jack) 10m a tahal jsem to přes dveře a zase schovával (nepraktické) a navic nekvalitní (pruhovaný obraz). Co se týká zvuku tak toho jsem si nevšímal jelikož mě pořádně štval obraz.

Pak jsem se rozhodl, že provrtám díru ve stěně a brácha mi vyrobí z klasické kroucené dvoulinky kabely pro S-video a pro audio. Stejné výskledky obraz byl prohovaný a ještě navíc přeskakoval. Bylo to způsobené asi špatným stíněním. Proto jsem se naštval a koupil jsem kvalitní kabel S-video od Hamy. Obraz se tím velice zlepšíl, ale přece jen zůstaly při tmavých scénách proužky, které se pomalu pohybovaly nahoru a dolu. V této fázi jsem si navíc všiml i brumu ve zvuku, jelikož s obrazem jsem byl už relativně spokojen.

Tu kroucenou dvoulinku má brácha doma v rodiném domku a táhne ji na 10m a má obrázek jako lusk (zřejmě je v pořádku zapojená síť a nemá kabelovku), tak jsem si myslel, že u mě na 2m to bude taky v pohodě.

Postupně jsem si četl víc a víc rad a návodů jak odstranit moje problémy. Na základě nich jsem koupil odělovací členy a provrtal ještě jednu díru (ta první je už plně obsazená) na kabel pro společné napájení ze sítě. Společným zapojením se odstranil brum ve zvuku (tento brum vzniká zřejmě vzájemným prohozením fází v různých zástrčkách).

Shrnutí:
1.) kvalitní video kabel + oddělovací člen (TONER XTI 1G)=záruka dobrého obrazu (v mém případě)
2.) zapojení do jedné zásuvky (PC, TV...) = odstranění brumu.
3.) Pro kabelovky, ale nejen pro ně platí, že pokud chceme přivést televizní nebo radiový signál z kabelové přípojky do Tv karty nebo radiové karty v počítači je NUTNÉ použít oddělovací členy!!!!! Nebezpečí okamžitého zničení komponet nebo něčeho co je připojen do okruhu.

Tak to je můj příběh. Věřím, že nejsem sám, kdo řeší podobné problémy tak ať tento příběh slouží jako malý návod "Jak na to?"

Miuvek
26-04-2005, 22:01
FoxOO1, OSDakEda:
v tomto případě to bylo tím oddělovacím členem pro anténní vstup rádio. Většinou se tady řeší jiný problém, než složitá otázka zemnění ozvučovací aparatury. Zapojení do jedné zásuvky 230V není až tak důležité, i když nikdy není na škodu, protože v klasickém domácím "řetězci" - spojení PC s ostatní spotřební elektronikou jsou jen dva body, kde je signálová zem opravdu uzemněna - a to je PC a TV rozvod (bohužel každý je zemněný někde jinde). Ostatní přístroje (TV, VCR, audio aparatura) jsou přístroje druhé bezpečnostní třídy, bez ochranného vodiče, s galvanicky oddělenými napájecími zdroji. Čili jsou jediná dvě místa, kde lze do celeého řetězce zatáhnout "skutečnou" zem - PC a TV rozvod. U PC je bohužel přeměna přístroje první bezbečnostní třídy na přístroj druhé bezpečnostní třídy nemožná, takže zbývá oddělit zem TV rozvodu, která pro nás není z hlediska ochrany před nebezpečným dotakem důležitá (na rozdíl od PC).

ODSakEda
26-04-2005, 22:55
Miuvek -souhlas!
(někdy ještě i koncový výkonný zesilovač, do ktrého se připojuje audio často vzdáleněji z PC, má zem!)

Miuvek
26-04-2005, 22:56
Pak jsem se rozhodl, že provrtám díru ve stěně a brácha mi vyrobí z klasické kroucené dvoulinky kabely pro S-video a pro audio.
...
Tu kroucenou dvoulinku má brácha doma v rodiném domku a táhne ji na 10m a má obrázek jako lusk (zřejmě je v pořádku zapojená síť a nemá kabelovku), tak jsem si myslel, že u mě na 2m to bude taky v pohodě.
to snad ani nee.... 9-) :OO

Miuvek
26-04-2005, 23:00
ODSakEda: jj, ale PA v první bezp. třídě v oblasti spotřební elektroniky není moc častý jev :BB:

jopein
27-04-2005, 05:45
Pak jsem se rozhodl, že provrtám díru ve stěně a brácha mi vyrobí z klasické kroucené dvoulinky kabely pro S-video a pro audio.
...
to snad ani nee.... 9-) :OO

no pro audio bych to ještě pochopil ale pro S-video nikdy! Nebo vlastně lusk má taky dvě půlky :-E
Na deset metrů , to už musí být poměrně kvalitní kabel ,aby nedocházelo k přeslechům mezi složkami signálu. Nehledě k impedančnímu přizpůsobení.

Miuvek
27-04-2005, 09:22
jopein: s tím luskem jsem to moc nepochopil... :-)

Jinak až do teď mi ani nenapadlo, že by někdo mohl pro vedení AV signáli použít kroucený pár.. :-)-
Jinak teoreticky to nemá chybu - ideálně rovnoměrně zkroucený pár je odolný proti indukci z venku, ale praxe je trochu jiná, proto se taky používá stíněný kabel.

Ivo Mašek
27-04-2005, 11:58
ideálně rovnoměrně zkroucený pár je odolný proti indukci
Proto se na vzdušném vedení po několika metrech museli na isolatorech dráty křížit. :-) To jsem ještě zažil na liberecku koncem 70-tých let, tam ještě bylo vzdušné vedení (ty metry si už nepamatuji, několik desetiletí to už po mě nechtěl nikdo vědět :-D ).
No, a když jsem svého času dělal kabeláže na montážích tak to samé - kabely musely být po určité vzdálenosti ve smyčce.

Miuvek
27-04-2005, 13:42
jj, křižování se dělalo u vzdušných telekomunikačních vedení kvůli indukci přeslechů mezi linkami, ještě teď se mi ze školy vybavují tzv. křižovací plány.
Kroucení párů má účinek "obousměrný" - omezuje indukci "dovnitř", ale i únik rušení z vedení. Proto se třeba žhavicí přívody k elektronkám zásadně kroutí - pokud tedy jde o nepřímožhavené elektronky se žhavením střídavým proudem 50Hz (což je drtivá většina elektronek).

jopein
27-04-2005, 14:47
Miuvek
Kroucený pár nemůže nahradit kvalitní stínění a ještě je to symetrické a ůplně jiná impedance !!! Na videu je vidět každý komár (moucha),Třeba ty tkaničky (s-video kabely 15m za 150.-Kč) jsem zkoušel - změnou délky můžeš měnit velikost ducha na obrazovce :-E

Miuvek
27-04-2005, 20:22
jopein:
já jsem tady neobhajoval použití krouceného páru pro AV, ale naopak. Stačí si přečíst starší příspěvky. Impedance vedení se tady neřešila vůbec, protože by to asi nemělo smysl pro většinu účastníků tohoto thredu. Jednou jsem zastihl svého známého, jak měří zkratovaný koax ohmmetrem a nadává, kde vzali těch 75 ohm, kur*va :-D Tož asi tak...

mirekv
28-04-2005, 00:41
Miuvek
:-)

jopein
28-04-2005, 05:47
Miuvek
To bylo jen aby řeč nestála :-D

Miuvek
28-04-2005, 07:02

mirekv
28-04-2005, 07:20
zajdem. :-)

Miuvek
28-04-2005, 09:16
šel bych...

clee
28-04-2005, 10:22
ja uz byl, pivko po ranu je nejlepsi :-E

jopein
28-04-2005, 10:38
vy jste mě tak vyhecovali , že už mám dvě v sobě a jdu si pro třetí.Naštěstí to mám do obchodu 15 metrů :-D

Miuvek
28-04-2005, 11:10
clee, jopein: neserte mi - děláte mi chutě a já přitom teď nemůžu :-((

jopein
28-04-2005, 11:19
clee, jopein: neserte mi - děláte mi chutě a já přitom teď nemůžu :-((

dočkáš se , aspoň ti bude více chutnat :BB:

mirekv
28-04-2005, 12:08
jopein