Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Digitální rozhlasové vysílání: ve stopách televize

15.8.2011, Pavel Zubatý, článek
Digitalizace TV vysílání v ČR je dávno v plném proudu a DVB-T příjem si dopřává už značná část obyvatel. Horší je to s digitalizací rozhlasu, o které se jen máloco ví, a proto přicházíme s přehledem technologií používaných u „digitálního rádia“.
DAB má v porovnání s analogovým AM/FM vysíláním řadu výhod. Jednou z nich je např. zvuková kvalita. Ta má při dostatečném datovém toku kvalitu srovnatelnou s audio CD, signál je i vysoce odolný vůči rušení. Navíc se už od začátku DAB projektovalo pro možnost pohybu přijímače rychlostí až 200 km/h u vln VHF a max. 120 km/h při kmitočtu 1,5 GHz a Módu IV (viz níže). Digitální systémy obecně využívají rádiové spektrum daleko efektivněji než jejich analogové protějšky (to platí i u digitálního šíření televize).



Přehrávač DMB firmy Iriver.


V případě DAB tak lze zvýšit počet stanic více než trojnásobně, bez přesycení „éteru“. Použitím výkonnější komprese zvuku se tento počet ještě navýšil (takto vzniklo DAB+). Poměrně častým případem v zahraničí jsou multiplexy s 9 kanály DAB o rychlosti 128 kb/s v kódování mp2. V případě DAB se přitom jedná o takové minimum, kdy už ale jsou poznat zvukové artefakty (nejcitelnější to je asi u bicích).

Eureka 147 DAB podporuje bitové rychlosti od 8 do 384 kb/s, se sadou ochranných mechanismů pro každý z vysílaných kanálů. Při partyzánské kvalitě 32 kb/s na stanici se tak do jednoho multiplexu DAB s šířkou pásma 1,5 MHz vejde 36 kanálů s půlkanálovou ochrannou úrovní (použitím moderního kódování jsou tyto stanice dokonce poslouchatelné, viz dále v DAB+).



ReignCom (Iriver) B30 pro DMB, DAB, DAB+, MP3, WMA.


Kromě potenciálních stovek kanálů má tento systém ještě další výhodu: využívá odrazů signálu, tzv. echa. Už jsem zmínil, že Eureka 147 využívá pasivních echo k posílení odrazem oslabeného přímého signálu, který do přijímače dorazil dříve. Existuje ale i tzv. aktivní echo. To Eureka rovněž využívá v konstruktivním smyslu. Aktivní echo vzniká zpožděním signálu generovaného dalšími vysílači nastavenými na daný kanál.

S tím souvisí 2 důležité koncepty: jednofrekvenční sítě (Single Frequency Networks, SFN) a výplně mezer daného kanálu (co-channel gap-fillers). SFN je soustava vysílačů rozmístěných v určité oblasti, které operují na stejném nominálním kmitočtu rádiových vln (stejném frekvenčním bloku). Přitom je nutné, aby byly všechny vysílače SFN synchronizovány jak v čase, tak frekvenčně a vysílaly přitom identický datový tok.



Přijímač Sony XDR-M1 pro DAB v pásmu III nebo FM.


Přijímač pak podle prodlevy rozpozná přímý signál nejbližšího vysílače, za kterým následují aktivní echa dalších vysílačů dané SFN. Druhý koncept - výplň mezer, se chová jako zrcadlo. Přijatý signál hlavního vysílače je rozeslán dále na stejné frekvenci za použití nízké energie. Lze tak posílit signál v místech, kde není signál hl. vysílače dostatečný. Aktivní echo pak zaručí, že se tyto dva signály zachovají podobně jako jeden signál o dostatečném výkonu. Tento koncept lze využít nejen v případě pozemního, ale i u satelitního vysílání.

Díky této dvojici konceptů navíc odpadla nutnost ladit autorádio při každém přejetí hranice dvou vysílačů určité stanice FM. Tato stanice je totiž v dané SFN vysílána v rámci stejného frekvenčního bloku, takže se řidič může věnovat důležitějším činnostem, než ladění rádia.





Z technického hlediska může Eureka využívat kmitočtový rozsah 30 MHz až 3 GHz. Tento rozsah zahrnuje pásmo I, II a III vln VHF (VKV), IV, V vln UHF (UKV) a pásmo L (cca 1,5 GHz). Kvůli různým podmínkám šíření v závislosti na kmitočtu se používají 4 přenosové režimy DAB (viz tabulka níže). Režim I je vhodný pro SFN operující na kmitočtech pod 300 MHz, režim II byl vytvořen pro místní a regionální služby na kmitočtech pod 1,5 GHz, režim III se využívá pro satelitní vysílání pod 3 GHz a konečně režim IV byl uveden do praxe pro využití v SFN v pásmu L. Parametricky je režim IV situován mezi režimem I a režimem II.


Ikona Odkaz na databázi
REŽIM I
REŽIM II
REŽIM III
REŽIM IV
Horní frekvenční limit (MHz)
300
1500
300
1500
Počet nosných vln
1536
384
192
768
Mezery mezi nosnými vlnami (kHz)
1
4
8
2
Celkové symbolové trvání (μs)
1246
312
156
623
Trvání hlídacího intervalu (μs)
246
62
31
123
Trvání rámce (ms)
96
24
24
48
Symbolů na rámec
76
76
153
76
Nulový symbol (μs)
1297
324,2
168
648,4