Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Digitální rozhlas: kde už je a kdy bude u nás?

17.8.2011, Pavel Zubatý, článek
Zatímco digitální rozhlasové vysílání s využitím platforem DAB a DAB+ je dnes v mnoha zemích už poměrně běžnou záležitostí, Českou republiku masivní digitalizace rozhlasu teprve čeká. Jaká je vlastně situace ve světě? Máme se čím inspirovat?
Tak a jak je to u nás? Jak jste si mohli všimnout v únorové aktualitě, v České republice neplní Eureka 147 stejnou úlohu jako třeba v Německu, ale slouží zatím jen k doplnění volného kmitočtového spektra. Společnost TELEKO, s.r.o. uspěla v pěti výběrových řízeních na udělení práv k využívání frekvencí pro DAB, DAB+ a DMB. Stávající pokrytí umožňuje dostupnost 50 % populace jedním multiplexem pomocí 12 vysílačů s celkovým výkonem necelých 40 kW v okolí Prahy, Hradce Králové, Jablonce nad Nisou, Jihlavy a Znojma (viz mapka níže). V srpnu 2011 se k výčtu přidalo také Brno a okolí.



12 vysílačů TELEKO pokrývá téměř 50% populace signálem DAB+


Využívá přitom pásma L, ale i pásma III vln VHF (VKV) zabraných analogovou televizí. Právě to brání širšímu rozvoji digitálního rádia, ale i tak stávající multiplex TELEKO nabízí sadu několika stanic. Těmi je na 160 kb/s DAB Radio Proglas a ČRo Wave. Ze stanic DAB+ na 64 kb/s to je ČRo Leonardo+, ČRo D-Dur+, ČRo REGION+ a Radio Proglas+. Pak tu je 80 kb/s ČRo 3+, 40 kb/s Česko+ a volná kapacita 64 kb/s.

Přehled programů a technických parametrů vysílání v multiplexech TELEKO

Název programubit. rychlostDAB norma
Rádio Proglas160 kb/sDAB
ČRo Leonardo+64 kb/sDAB+
ČRo Wave160 kb/sDAB
ČRo Česko+40 kb/sDAB+
ČRo Region+64 kb/sDAB+
ČRo 3+ (Vlatava)80 kb/sDAB+
ČRo D-dur+64 kb/sDAB+
Radio Proglas+64 kb/sDAB+


Podrobé informace o technologiích DAB/DAB+ a DMB využívaných v digitálním rozhlasovém vysílání najdete v článku zde.


Mapa pokrytí Prahy a okolí signálem digitálního rozhlasu šířeného společností TELEKO, klikněte pro zvětšení.



Mapa pokrytí Brna a okolí signálem digitálního rozhlasu šířeného společností TELEKO, klikněte pro zvětšení.



Mapa pokrytí Příbrami a okolí signálem digitálního rozhlasu šířeného společností TELEKO, klikněte pro zvětšení.


Jak to bude s digitálním rozhlasovým vysíláním v ČR do budoucna, lze zatím jen těžko odhadovat, převládají však spíše skeptické názory. Součástí nedávno schváleného balíku mediálních zákonů je totiž mimo jiné pasáž umožňující prodloužení licencí komerčních analogově vysílaných rádií až do roku 2025.

Mnohé specializované stanice dnes více láká vysílání po internetu, než šíření klasickým éterem. Český telekomunikační úřad zatím udělil licence pro regionální digitální rozhlasové vysílání celkem třem společnostem, kromě zmíněného Teleka, jsou to ještě České Radiokomunikace a RTIcz.

Zmiňované společnosti však nic nenutí spěchat se spouštěním svých digitálních multiplexů. Licenci získaly letos v dubnu a dle požadavků ČTÚ musí operátoři pokrýt do dvou let od obdržení vysílacích kmitočtů alespoň 50 % obyvatel v daném regionu. Na zařazení konkrétní stanice do vysílání digitálního multiplexu pak mají operátoři celých 6 měsíců od okamžiku, kdy si rozhlas tuto službu objedná.

Vzhledem k prodloužení analogových licencí až do roku 2025 a spíše zhoršující se situaci na reklamním trhu rádií, se nějakého masivnějšího nástupu DAB služeb v ČR zatím nejspíš nedočkáme. Počet digitálních stanic ty analogové jen tak nepřeroste.


Zdroje:
TELEKO - aktuální situace
www.worlddab.org
http://tech.ebu.ch (PDF)
http://heim.ifi.uio.no (PDF)
SHOUTcast