Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Digitální rozhlas: kde už je a kdy bude u nás?

17.8.2011, Pavel Zubatý, článek
Zatímco digitální rozhlasové vysílání s využitím platforem DAB a DAB+ je dnes v mnoha zemích už poměrně běžnou záležitostí, Českou republiku masivní digitalizace rozhlasu teprve čeká. Jaká je vlastně situace ve světě? Máme se čím inspirovat?
V 63 milionové Francii dosahuje pokrytí digitálním signálem 20 %, přičemž se počítá s rychlým rozvojem digitalizace. Během posledních let experimentovala Francie se všemi formáty rodiny Eureka 147 (tj. DAB, DAB+ a DMB). Tyto zkušební multiplexy pak zůstávají v provozu v rámci některých velkých měst, jako je Paříž nebo Marseille. Rozhodné slovo pak padlo koncem 2007, kdy regulační úřad Conseil suprieur de l'audiovisuel (CSA) zvolil za hlavní standard DMB-A jako tzv. Radio Numrique Terrestre. To se liší od DMA (používaného v Koreji) odlišným audio kodekem.

Očekává se proto rozšíření DMB-A na úkor DAB+, které prosazují některé vysílací společnosti. V březnu 2008 CSA ohlásilo vydávání licencí na terrestrické digitální rádiové vysílání. Ozvalo se přes 300 žadatelů. V následujícím roce pak byly tyto licence rozdělené do třech francouzských metropolí. Kromě hl. města Paříže to jsou ještě přístavní města Marseille-Aix a Nice-Cannes. Počínaje lednem 2009 byl uveden v platnost zákon, který zavedl tříkrokový program integrace digitálního rádia do všech přijímačů, vč. autorádií. Všechna tato zařízení pak mají být schopna přijímat digitální rozhlasový signál nejpozději 1. září 2013.



Airstream 10 fy Monitor Audio pro DAB, FM, WiFi Streamování.


V zemi Gallského kohouta je v současnosti v provozu jeden stálý regionální multiplex, 6 regionálních zkušebních a 2 lokální zkušební multiplexy. Dlouhé roky testování vedly k zachování dvou DAB stanic (nedostupných na analogu), 16 stanic DAB+ (dostupných na analogu), 54 stanic DMB (z nichž jedna nevysílá analogově) a 11 datovým službám (z nichž je 7 dostupných na analogu).



Philips MCB240 pro DAB (pásmo III), střední a dlouhé vlny.


Podobná situace panuje u tradičního rivala Francie za Rýnem. Německo experimentovalo s celou škálou rodiny DAB, aby vytvořilo síť DAB operující nad 70 % populace 83 mil. národa (tj. 58,1 mil. potencionálních posluchačů). V rámci modernizace na DAB+ schválila Komise pro rozhlasovou politiku (Rundfunkkommission) celostátní multiplex o 10 až 15 radiostanicích. Tyto národní digitální kanály budou podpořeny dvěma až třemi multiplexy v každé z celkových 16 republik, které poskytnou regionální a místní programy patřící veřejnoprávnímu ARD nebo privátním společnostem. Výsledkem má být 30 až 40 služeb dostupných kdekoliv na území SRN.



PURE DRX-701ES pro pásmo III.


V současnosti je v Německu k dispozici 16 stálých regionálních, 4 stálé a 4 testovací lokální multiplexy. Celkem lze zachytit 210 stanic vysílajících v digitální síti, z toho 143 na DAB (56 jen digitálně), minimálně 20 na DAB+ (7 jen digitálně), 5 na DMB (z toho dvě jen digitálně) a 42 datových služeb (10 jen digitálně). S vypnutím analogu se počítá někdy po roce 2015.



Sangean WFR-1D+ pro DAB (pásmo III), DAB+ i FM.


Irská republika doposud umožnila digitální rozhlasový příjem 56% své čtyřmilionové populace. Veřejnoprávní RTE provozuje multiplex vysílající (z měst Cork, Limerick a na severovýchodním pobřeží) 11 audio stanic a EPG data kanál. V r. 2010 rovněž začal vysílat zkušební multiplex společnosti Total Broadcast Consultants (Total DAB) s roční licencí, pokrývající oblast jihovýchodního Irska kolem města Waterford. Celkem je v Irsku 22 digitálních kanálů, z nichž 19 vysílá v DAB (z toho jeden čistě digitální) a další tři v DAB+ (z toho jeden pouze digitálně).



Sony CMT-NEZ7DAB pro DAB, FM, střední a dlouhé vlny.


Itálie zažila roky testování. Koncem r. 2009 schválila Rada pro správu komunikací nastavení kroků budoucího nasazení digitálního rádia napříč Itálií v rámci DAB, DAB+ nebo DMB. Vznikne tak jedna národní síť veřejnoprávní společnosti RAI a dvě národní sítě komerčního rádia, plus lokální stanice a dodatečná kapacita pro datové služby. Z celkových 56 mil. obyvatel má 75 % možnost chytat digitální signál z několika zkušebních multiplexů.



Vita Audio – Audio A4 pro DAB i FM.


Společným podnikem mezi komerčními a veřejnoprávními stanicemi Club DAB Italia, EuroDAB a Raiway jsou pilotní služby v Římě, Torinu, Naples a Cagliarni vysílající od konce r. 2010. Vypnutím analogové TV v r. 2012 má být rozšířeno stálé vysílání na 50 % populace s důrazem na hlavní městské oblasti a dálnice. Celkem 13 multiplexů je mixem národního a regionálního pokrytí se 102 službami, z nichž je 62 dostupných jen v digitální síti.

Zajímavá situace je na Maltě, která začala používat DAB+ už v říjnu 2008. Přes 25 služeb multiplexu zahrnují unikátní zcela digitální stanice nebo aplikace MOT, EPG a DLS. Společnost Digi B Network doufá v nárůst na 40 kanálů z momentální mezinárodní směsi zahrnující kanály v Italštině, Francoužštině a Němčině, plus kanály BBC World Service a Voice of America, o rozmanitosti žánrů na ostrově se 100% pokrytím nemluvě.



TEAC MC-DX220i pro DAB (pásmo III).


Vývoj digitálního rádia v Nizozemí byl jako jízda na horské dráze a za celou dobu se mu nepodařilo dostat ke komerčním společnostem. Jedním z důvodů může být i vyšší cena duálního přenosu v 16 milionové zemi se 70% pokrytím. Řešením má být letošní ultimátum po vypršení analogových licencí soukromých společností. Buď přejdou na digitální vysílání, nebo opustí rádiové vlny. Národní PO vysílá v DAB 9 audio stanic a 3 datové kanály na národním multiplexu společnosti NOS. Navíc probíhá testovací vysílání MTVNL v pásmu III pomocí DMB z Haagu. Druhá licence pro pásmo L patří firmě CallMax s vysíláním z města Eindhoven.



Vozy koncernu BMW včetně Mini (podobně jako WV), jsou vybaveny přijímači DAB a DAB+