Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně
14.7.2011, Maximilián Tydor, článek
Doba analogového záznamu je nenávratně pryč. Dnešní kamery využívají k ukládání dat zásadně digitální technologie, díky kterým lze pořízené obrázky/videa pohodlně zpracovávat třeba na PC. Je několik rozšířených přenosových rozhraní. Víte, která to jsou?
Lukas Krist | 26.10.201122:28
Zdravim, chcel by som sa spytat, ci existuje nejaka redukcia medzi FireWire a USB ... totiz mam taky problem, ze mam staru kameru, z ktorej sa da do PC prenasat audiovizualny zaznam iba cez firewire, ale na stolovom PC nemam vstup pre tento druh. Kedysi som ho mal, ale iba na notebooku. Je nejaka moznost, ako natocene video prehrat z pasky do PC?
Odpovědět0  0
košice | 26.10.201123:37
Toto riešenie neexistuje. Ale za málo peňazí sa dá dokúpiť firewire pci karta do pc.
Odpovědět0  0
Maximilián Tydor | 27.10.20117:47
Občas je možné nájsť prevodník FireWire na USB.
Napríklad ako toto: http:­/­/www.markit.eu­/sk­/sk­/pinnacle­-studio­-moviebox­-ultimate­-video­-input­-adapter­-hi­/v2p2473406c42
Sú to ale veľmi zriedkavé produkty. Pre stolný počítač je najjednoduchšie a najlacnejšie riešenie PCI karta
Odpovědět0  0
Maximilián Tydor | 27.10.201118:31
Tak tohle: http:­/­/www.ebay.com­/itm­/Firewire­-IEEE­-1394­-6­-Pin­-Male­-USB­-Male­-Adapter­-M­-M­-­/280707193595?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item415b73dafb#ht_2495wt_1163
U­RČITĚ NE!! To je nějaký podfuk. USB a FireWire není to samé, nemají nic společného, takže problém nejde vyřešit pouhou výměnou konektorů.
Přesto, děkuju za příspěvek a snahu pomoct a vyhledat co nejlevnější řešení, ale v tomhle případě je potřeba investovat trochu víc.
Odpovědět0  0
ODSakEdo | 15.7.201121:30
Začíná být standartem u mobilů, kdy jej má můj Samsung Galaxy S2 a tedy mohu jej nabíjet i v obejváku z domácího ­"kina­" s USB vstupem pro připojení HDD nebo Flashky, ale i ten můj novší externí 2,5­" HDD Western Digital má Micro USB konektor a tedy nemusím táhat nabíječku z ložnice a použiji pro mobil ten káblík ­(MicroUSB­/USB­) od HDD :­-­)

Podobně v autech mám v zapalovači rozbočku na víc nabíječek ­(moja, já a navigace­) a ty maj také USB pro napájení :­-­)

Navíc u Galaxy S2 je na micro USB obsaženo , světě div se ­- dokonce HDMI! ;­-­)

A některé TV prej umí nabíjet tento mobil i po HDMI vstupu při přenosu Full­(!­)HD obrazu ­(videa, fotek, plochu systému­) do FullHD TV... Jak to tam vše dostali parchanti??? :­-­(­)

Doufám že dobudoucna budou nejen nabíječky již jen formát MicroUSB ale i konektivita dat u všeho ­(externí HDD, kamery, Fotáky, telefony a pod.­) pouze jako MicroUSB­/USB ­(krom bezdrátového přenosu samozřejmě :­-­) )
Odpovědět0  0
Maximilián Tydor | 18.7.201115:37
O micro USB jsem se v článku nezmínil, protože toto označení je pouze ­"lidový název­" pro mini B konektor a já jsem se rozhodl používat oficiální označení mini B. Avšak děkuji za připomínku. Uznávám, mohl jsem dopsat tu jednu větu že se jedná o totéž rozhraní.
Možnost nabíjení mobilních zařízení přes rozhraní USB nebyla pro tento článek podstatná, proto o této možnosti zde zmínka není i když ke standardu USB neodmyslitelně patří.
A ještě to FullHD v micro USB. Ve specifikaci Galaxy S II je zmínka o tzv. MHL ­(Mobile High­-definition Link­). Jedná se o speciální datové rozhraní určené převážně pro malé mobilní zařízení jako jsou mobilní telefony aby se uštřilo na počtu konektorů a tedy i místě, kterého obzvláště u mobilních telefonů moc není. Tento standard umožňuje přenášet video v rozlišení 1080p a 7.1 zvuk. Nejedná se ale ani o USB ani o HDMI, přestože jejich konektory využíva. Je to taky zrovna tento protokol, který umožňuje nabíjet např. mobilní telefon i přes protokol HDMI ­(to aby se nestalo, že v polovině filmu, který si přehráváte z mobilu do HDTV, se vybije baterie­)

Doufám, že jsem dostatečně zodpověděl vaše dotazy.
Odpovědět0  0
ODSakEdo | 18.7.201122:30
Ano, odpověděl jste ne­-dostatečně, ale dokonce výborně! Děkuji i za ten lidový pojem, neb i mě uniklo že jde o typ B a nikoho to nazvat v praxi jinak než Micro USB, jsem neslyšel ještě ;­-­)

Bylo by jistě škoda lajcké­(!­) veřejnosti nezmínit jak ten lidový název ­(Micro­) tak ty přidané možnosti funkcí i FullHD obrazu, krom samozřejmě běžných dat a napájení , což je všeobecně známo.

Mnoho lidí totiž stápe pochybuje, že mobil co má jen USB a ne přímo HD TV OUT jej skutečně má , ale v USB!!! :­-­)
-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-
(pozor! redukce na MicroUSB­/HDMI pak existuje dvojí ­- bez dalšího MicroUSB konektoru a nemáteli nejnovší TV s napájením po HDMI, dojde vám, jak píšete, aku uprostřed filmu, neb není kam napájení z nabíječky zastrčit, ale pak je originál Samsung redukce, která má krom HDMI samice z druhé strany krabičky i Micro USB samici pro nezávislé napájení, neb na telefonu je vlastně obsazené tou redukcí. Podobně to má iPhone, ale ten má redukci speciálmní slot­/HDMI+USB, ale jestli jde přes toto USB také i napájet to netuším, USB i Bluetooth má u iPhone mnoho omezení...­)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.