Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Datová rozhraní digitálních videokamer

14.7.2011, Maximilián Tydor, článek
Doba analogového záznamu je nenávratně pryč. Dnešní kamery využívají k ukládání dat zásadně digitální technologie, díky kterým lze pořízené obrázky/videa pohodlně zpracovávat třeba na PC. Je několik rozšířených přenosových rozhraní. Víte, která to jsou?

Využití digitálních přenosových standardů v kamerách


Když se dnes podíváte na internet, zřejmě nikoho nepřekvapí, že většina videokamer využívá jako záznamové médium miniaturní paměťové karty (SD, SDHC nebo MS Pro Duo), případně vestavěný pevný disk. V popisu těchto kamer také většinou najdete informaci o tom, že mají USB a HDMI výstup. Rozhraní FireWire ustoupilo do pozadí.


Záznam z kamer se dnes běžně ukládá na miniaturní paměťové karty.

Proč zrovna USB a HDMI? Kamera připojená k počítači se chová jako externí disk tzv. „Mass storage device“, se kterým dokáže komunikovat USB i FireWire. Jelikož je ale USB běžnou součástí počítačů i spousty domácích DVD přehrávačů, dostal prostě přednost. Domácí stolní počítače není problém rozšířit o kartu s konektory FireWire, ale většina notebooků je vestavěné nemá a rozšířit to často nejde.


Kde se tedy využívá FireWire?

Není to tak dávno, kdy se ještě zcela běžně prodávaly kamery, kterým jako záznamové médium sloužila DV kazeta (páska). Tyto kamery pořád vlastní a využívá hodně lidí, proto si myslím, že můžeme i FireWire rozhraní považovat stále za aktuální. Na některých těchto kamerách je sice i USB port, ale většinou není moc platný. Potíž je v tom, že video na pásce je čisté analogové video (z hlediska principu záznamu). Marně byste tedy hledali nějaký soubor *.avi, *.mpg nebo *.mp4 apod.


I na profesionálních kamerách dnes kromě jiných konektorů najdete nejčastěji kombinaci USB a HDMI rozhraní (na snímku kamera Canon XF-305).

Video je po natočení kamerou potřeba „nahrát“ ještě jednou, třeba do počítače. A právě k tomuto účelu slouží rozhraní FireWire, protože, na rozdíl od USB, disponuje isochronním datovým tokem (konstantní přenosovou rychlostí) a funkcí DMA (Direct memory access), tedy přímým přístupem do paměti, takže je přece jenom rychlejší než USB, které musí čekat, až jej obslouží procesor počítače.


Proč je HDMI tak populární a už téměř všude?

Jak bylo zmíněno na začátku, pro přenos FullHD videa s kompresí AVCHD je potřebný maximální datový tok 24 Mb/s. Tuto rychlost dokáže obsloužit USB i FireWire, ale tato rozhraní jsou určena primárně pro oblast počítačů, z čehož plynou mnohá omezení a komplikace.

To podstatné je, že protokol HDMI je stavěn speciálně pro potřeby multimediální techniky, čímž je značně jednodušší než USB i FireWire. A co je tím naprosto zásadním argumentem pro jeho použití, je fakt, že dokáže obrazový signál přenášet nekomprimovaný, tedy ve velmi vysoké kvalitě.



Výhodou je také jeho 19 pinů vůči 4 používaným u FireWire a 2 u USB, které umožňují přenášet video, audio i řídicí signály samostatně v různých kanálech a přispívají tak k celkovému zrychlení a zkvalitnění přenosu. A s přicházející technologií 3D je to jediné rozhraní, které si s ní poradí (má jasně definované a standardizované parametry pro přenos 3D videa i se zvukovým doprovodem).


S jakými konektory se můžeme u kamer setkat?

Máte-li kameru na DV pásky, tak u ní s největší pravděpodobností najdete konektor FireWire a několik analogových rozhraní.

Kamery se záznamem na pevný disk, paměťovou kartu, nebo případně DVD či Blu-ray většina výrobců dnes osazuje konektorem USB (typ Mini B) a HDMI (většinou typ C, občas typ D). Pro ilustraci přikládám tabulku parametrů několika kamer, které se na českém trhu pořád prodávají. Jak je vidět, výčet rozhraní je poměrně fádní.

Kamera
Kodek
Max. rozlišení
Rozhraní USB
Rozhraní HDMI
Sony HDR-CX115
AVCHD
1080i
Mini B
Typ C
Sony HDR-CX130
AVCHD
1080p
Mini B
Typ C
Samsung HMX-H300
AVCHD
1080i
Mini B
Typ C
Samsung HMX-Q10
AVCHD
1080i
Mini B
Typ C
Panasonic NDC-SD90
AVCHD
1080p
Mini B
Typ C
Toshiba Camileo SX500
AVCHD
1080p
Mini B
Typ C


Čeho se dočkáme v budoucnosti? Nastoupí Thunderbolt?


Na závěr ještě přidávám jednu zajímavost, která ovšem kamery zatím neovlivňuje. Začátkem tohoto roku firma Intel předvedla světu nejnovější datové rozhraní – Thunderbolt. Teoreticky by mělo dosahovat rychlosti přenosu dat až 20 Gb/s (10 Gb/s jedním směrem a 10 Gb/s druhým směrem). Protokol pracuje na principu PCI Express a DisplayPortu. Všechno jsou to protokoly používané v dnešních počítačích. Někteří výrobci elektroniky, obzvláště počítačů a jejich doplňků, už vyrábí první produkty s tímto rozhraním. Thunderbolt svou rychlostí vysoce převyšuje nejnovější standard USB 3.0, jehož maximální přenosová rychlost je 5 Gb/s, a je navržen tak, aby byl co nejuniverzálnější, dokonce víc než USB, a to se tvůrcům povedlo.



Potenciál, který tento nováček postupně odhaluje celému světu, by dle mého názoru mohl vést k vytlačení USB a dokonce i HDMI z trhu. Je tedy docela možné, že v brzké budoucnosti jeden konektor typu Thunderbolt (rysy konektoru trochu připomínají USB, HDMI i FireWire dohromady) nahradí všechny ostatní analogové i digitální konektory dnes používané u videokamer. Až čas ovšem ukáže, zda bude tažení tohoto rozhraní napříč spotřební elektronikou úspěšné.
 


Obvykle to hodně záleží na tom, jak silní hráči za standardem stojí, nikoliv na tom, zda je technicky vyspělejší než konkurence. Rozhodně by však bylo skvělé mít rozhraní, které dokáže přenášet multimediální soubory vysokou rychlostí (např. jako HDMI) a zároveň s takovým pohodlím, jaké nám nabízí rozhraní USB, které dnes podporuje kdejaké zařízení nejen z počítačové sféry.