Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Certifikace THX: Co nám garantují?

28.3.2011, Jiří Hruban, článek
Možná jste se už někdy setkali se zkratkou THX na některém z přístrojů spotřební elektroniky. Běžně se vyskytuje zejména u vyšších modelových řad AV receiverů, ale i u televizorů či jiných produktů. Víte, co tato zkratka znamená?
Současný trh nabízí širokou škálu systémů prostorového zvuku, reproduktorů a receiverů, které svým výkonem a kvalitou spadají do třídy certifikace THX. Jenomže mít THX certifikované vybavení je jen polovina úspěchu, ta druhá polovina tkví v tom, jak jsou komponenty rozmístěny a kalibrovány. Vše závisí také na rozměrech a akustických vlastnostech místnosti.



THX Ultra2



THX Ultra 2 certifikované produkty jsou nositeli dynamického prostorového zvuku do rozsáhlejších domácích kin s objemem místnosti 3000 kubických stop (85 m3) a s pozorovací vzdáleností 12 stop (3,7 m) nebo více od obrazovky.


THX Select2



THX Select2 certifikované produkty jsou určeny pro středně velké místnosti, do 2000 kubických stop (57 m3) s pozorovací vzdáleností 10–12 stop (3–3,7 m) od obrazovky.


THX I/S Plus System



Certifikované systémy (AV receiver + sada reproduktorů) mají dostatečný výkon na ozvučení menších obývacích pokojů, nebo ložnic s pozorovací vzdáleností 6–8 stop (1,8–2,4 m) od obrazovky.


THX Certified Multimedia Products



THX Certified Multimedia Products je označení pro produkty, jenž byly navrženy a vyvinuty pro osobní počítače, herní konzole a svět multimediální zábavy.


Nejen na velikosti zaleží


Asi nejdůležitější kritérium při výběru vhodné audio sestavy je účel, ke kterému má sestava sloužit. Pro ozvučení MP3 přehrávače v ložnici bohatě postačí stereo, 2.1, nebo 5.1 konfigurace reproduktorů. K přehrávání filmů s prostorovým zvukem, sledování televize nebo hraní videoher je vhodnější použít 5.1, 7.1, nebo ještě početnější konfiguraci reproduktorů (více informací o prostorovém rozložení reproduktorů a prostorových zvukových formátech najdete v tomto článku na TV Freaku).



THX v automobilech




Automobilový průmysl patří mezi nejprogresivnější průmyslová odvětví, a ne jinak tomu je i v oblasti ozvučení vozidel. S dodržením patřičných norem THX se může i interiér vozu stát vhodným poslechovým místem.



THX média


Aby bylo vše kompletní, je zapotřebí ještě dodat munici do THX multimediálního systému. A to jsou filmy, které ve fázi postprodukce prošly filmovými studii s certifikací THX. Jejich seznam najdete na webu THX.


Závěr


S logem certifikace THX se můžeme setkat v dnešní době stéle častěji na domácích audio-systémech. Je důležité si uvědomit, že nestačí jenom investovat peníze do nákupu zařízení s logem THX, ale že je nezbytné zvolit vhodné zařízení do prostředí, ve kterém má fungovat. Zároveň by i obývák (nebo jiná místnost vybavena audio-systémem s certifikací THX) měl odpovídat kritériím THX.

Pokud jsou veškeré požadavky splněny a reproduktory jsou vhodně umístěny, nezbývá než vám popřát ničím (a nikým) nerušený filmový požitek při sledování mediálních titulů na vašem systému THX. A možná vám odpustí i ti sousedé, když je přizvete ke sledování nějakého „trháku“ nebo poslechu kvalitní hudební nahrávky.


Článek vznikl z materiálů dostupných na www.thx.com.