Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Certifikace THX: Co nám garantují?

28.3.2011, Jiří Hruban, článek
Možná jste se už někdy setkali se zkratkou THX na některém z přístrojů spotřební elektroniky. Běžně se vyskytuje zejména u vyšších modelových řad AV receiverů, ale i u televizorů či jiných produktů. Víte, co tato zkratka znamená?
Účelem certifikace THX pro kinosály je vytvoření akustiky a prostředí filmového studia, umožňující posluchačům vychutnat si filmové zvukové efekty, hudbu, dialogy a vizuální obsah ve stejné čistotě, se stejnými detaily a stejné intenzitě, jako při projekci finálního mixu ve studiu. V kinosálu s certifikací THX by nemělo žádné sedadlo být „špatné“.


Umístění plátna v kinosále dle pořadavků na certifikaci THX.

Pozice projekčního plátna je precizně vypočtena pro každý kinosál s certifikací THX. K zajištění co nejlepších výsledků pozorovatelnosti plátna doporučuje THX, aby horizontální úhel, svíraný spojnicemi postranních ploch projekčního plátna pozorovaný uprostřed poslední řady, byl 36°. Zároveň by sedadla v sále měla být uspořádána tak, aby byl zajištěn ničím nerušený výhled v jakémkoli místě sálu.


Umístění reproduktorů a tlumicí stěna (Baffle Wall) v projekčním sále s certifikací THX.

Konstrukce tlumicí stěny se v jednotlivých kinosálech liší, tento konstrukční prvek je závislý na parametrech daného prostoru. Tlumicí stěna je umístěna za projekčním plátnem a je tvořená reproduktory uloženými v robustním akustickém tlumení. Svými rozměry odpovídá ploše projekčního plátna, zajišťuje homogenní plochu hutného a konkrétního zvukového projevu.

Poskytuje rozsáhlý zvukový obraz – přesně spojuje zvukové prvky s akcí na plátně a činí tak každý pohyb na plátně i zvuk mimo záběr více přirozeným. Bez použití tlumicí stěny je zvuk nekontrolovatelný vlivem následných odrazů a poskytuje slabý a nevyrovnaný zvukový obraz.


Tlumicí stěna (Baffle Wall) eliminuje dodatečné odrazy zvukových vln a zajišťuje tak lepší směrovost jednotlivých reproduktorů.


V sálech bez tlumicí stěny je výsledný zvukový obraz nepřesný, zejména kvůli nežádoucím odrazům od stěny za plátnem.


Izolace poslechového sálu


Kinosál musí být naprosto izolován od okolního hluku. Aby toho bylo docíleno, musí být už při architektonickém návrhu počítáno s masivními zdmi, které zajišťují izolaci sálu od ruchů okolního světa. S dostatečnou izolací není divák ničím rušen a může se plně věnovat sledování audiovizuální produkce, která se před ním odehrává. V případě multiplexu je nezbytné, aby nedocházelo, ani k přeslechům z okolních sálů. Zejména v tichých pasážích filmu by mohlo docházet k prosazování hlasitějších pasáží ze sousedního sálu.


U sálů bez dostatečné izolace zdí může docházet k částečnému průniku zvukového vlnění přes oddělovací stěnu, což je rušivé zejména tehdy, pokud se setká tichá pasáž filmu s nějakou výrazně hlasitější ve vedlejším sále.


Dle požadavků THX jsou jednotlivé projekční sály odděleny dvojitou zdí se vzduchovou mezerou a tlumicím obložením na vnitřních stranách zdí.


Eliminace dozvuku v sále


Dozvuk nejčastěji vnímáme jako přítomnost zvuku po té, co zdroj tohoto zvuku utichl, tedy jako ozvěnu. V kinosálech vzniká dozvuk odrazy od stěn, stropu a podlahy. Certifikace THX vyžaduje, aby po skončení hlasité pasáže zvuk v sále utichl okamžitě, bez přeznívání do následující tiché scény. Jednou z metod, kterou THX využívá k eliminaci dozvuku, je pokrytí stěn v sále tlustou vrstvou zvukově absorpčního materiálu. To zamezí zvuku vyzařovanému předními reproduktory k odrazům v hledišti.


Bez použití účinného tlumení na zdech i stropech sálu dochází k odrazům zvukových vln a vzniku nežádoucího dozvuku.


Kvalitní tlumení zdí, stropu i podlahy zamezí vzniku nežádoucích dozvuků, což je nezbytné pro získání certifikace THX.


Požadavky na kvalitu promítaného obrazu


K získání certifikace THX musí být promítací kabina umístěna přesně v závislosti na poloze promítacího plátna, aby nedocházelo ke geometrickým zkreslením vlivem špatně nastavené geometrie projektoru. Promítaný obraz musí být co nejčistší, s minimálním nebo téměř žádným zkreslením.