Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Adobe Production Studio - Illustrator a to ostatní

2.4.2007, Radek Jahoda, recenze
Dostáváme se do závěrečné části našeho seriálu o Adobe Production Studiu, tentokrát se podíváme na Illustrator CS2 a také aplikaci, která všechny části Production Studia spojuje - Bridge.
Adobe Bridge

Pokud se zeptáte, co je stěžejní aplikací Production Studia, tak budete možná tipovat špatně. Není to ani Premiere ani After Effects ani nic jiného, ale Adobe Bridge. Jde o samostatnou aplikaci, která plní funkci souborového průzkumníka pro všechny produkty v balíku a lze z ní provádět rovnou i některé činnosti související s ostatními programy. Dá se říci, že by jím šel nahradit i Průzkumník z Windows. Dokáže totiž i kopírovat soubory, hromadně přejmenovávat nebo je duplikovat. Otevřít lze snadno z každé aplikace v Production Studiu a soubory pak do ní zpět importovat. Zpřístupňuje naposledy použité soubory, vybrané soubory lze vložit do složky oblíbených pro snadnější přístup.

Jestli znáte i Bridge Center, který je součástí balíku Creative Suite 2, tak vězte, že ten v Production Studiu přítomen není. Zprostředkovává přístup k internetu - k novinkám v RSS formátu, obrázkům na Adobe Stock Photos atd., ale zde jsme o něj ochuzeni.

Celý vzhled Bridge je značně konfigurovatelný. Jednotlivé části lze vypínat a přemisťovat, všechny jsou dokované k sobě (nemohou být jako samostatné okno). Opět je možnost celé prostředí uložit pro pozdější obnovu. Soubory se mohou zobrazovat pouze jako názvy nebo jako náhledy. K dispozici jsou i malé náhledy společně s jedním velkým náhledem označovaným jako Filmstrip.


Klepněte pro zvětšení obrázku

Posuvnítkem ve spodní části je možné zvětšovat a zmenšovat velikost náhledů. Zajímavá je i možnost zobrazit názvy společně s náhledem a informacemi.



Klepněte pro zvětšení obrázku

Důležitější je ale interakce s ostatními programy, nástroje se nachází v menu Tools. Nejvíce je propracovaná s Photoshopem, lze provádět tyto akce s označenými soubory:
  • Batch - hromadné zpracování ve Photoshopu
  • Contact Sheet II - vytvoření katalogu obrázků (jako index print z fotolaboratoře)
  • Image Processor - konverze na jiné typy
  • Merge to HDR - spojení více obrázků s různými expozicemi do obrázků s HDR barvami
  • PDF Presentation - vytvoření PDF z více obrázků
  • Photomerge - spojení obrázků do jednoho, automaticky nebo manuálně
  • Picture Package - vložení jednoho nebo více obrázků do jednoho podle určitého schématu
  • Web Photo Gallery - vytvoření galerie obrázků v HTML

Všechny funkce jsou standardní součástí Photoshopu, Bridge pak jen ulehčuje jejich použití. Další možností je poslat fotky na vyvolání do fotolabu, zda toto funguje i u nás jsem nezkoušel.

O možnosti spustit vektorizaci obrázků v Illustratoru jsme se již zmínili, takže přejděme k další možnosti - použít vybrané obrázky a adresáře jako vstup do generátoru Slideshow v Encore DVD, popř. je lze vložit do timeline, menu nebo prostě jako samostatná média.



Klepněte pro zvětšení obrázku

Práce se soubory je ukládána do cache, tedy náhledy a informace o souborech, aby nebylo nutné vytvářet tyto informace znovu. Důvod je jasný - urychlení práce. Stále ale má uživatel kontrolu nad tím, co cache obsahuje - lze ji mazat, vytvořit pro zvolené adresáře a také exportovat a vypálit na CD.